Boszorkányjelek Jakab király kastélyában

A különös jeleket a 17. század első éveiben, az I. Jakab életére törő lőporos összeesküvést követően véshették a kenti Knole-kastély padlózatának gerendáiba, hogy általuk megvédjék a király életét az ártó szellemektől.

2014. november 7., 13:50

A régészek szerint a kezdetleges, egymást keresztező vonalakból álló „boszorkányjelek” a gonosz szellemek ártó hatalma ellen védték az uralkodót egy olyan korban, amikor egyáltalán nem mentek ritkaságszámba a hasonló hiedelmek. A szakértők felettébb ritkának nevezték a felfedezést, hozzátéve, hogy a jelek az összeesküvést követő paranoiára utalnak – adta hírül a The Daily Telegraph internetes kiadása.


A jelekre véletlenül bukkantak rá a kastély állagmegóvása közben, abban a szobában, amely a királyi személyek elszállásolására szolgált. Nemcsak a padlózatot tartó gerendasoron találtak véseteket, de a kandallóban is. A dendrokronológiás (faévgyűrűs) kormeghatározás eredményei a véseteket 1606-ra, I. Jakab király uralkodásának idejére tették – írja az MTI.

A szakértők szerint a jeleket a kastély tulajdonosának, Thomas Sackville-nek a parancsára vésték a fagerendákba, aki a látogatását tervező királyt akarta megvédeni az ártó szellemektől. „Jakab király érdeklődése élénk volt a boszorkánymágia iránt, és hozatott egy törvényt is, amely halálbüntetéssel sújtotta a boszorkányságot. Még könyvet is írt a témában Daemonologie (Démonológia) címmel” – mesélte James Wright, a kastélyban dolgozó Londoni Régészeti Múzeum munkatársa. „A vésetek jól szemléltetik azt, hogy milyen mértékben irányította a félelem a 17. század első zavaros éveiben élő emberek mindennapi életét” – tette hozzá.

A kastélyt Thomas Sackville, I. Jakab király kincstárnoka 1605 és 1609 között átalakíttatta, oly módon, hogy egyfajta átmeneti szállásként szolgálhasson a környékre érkező uralkodónak. Röviddel a déli szárny és a királytorony átépítése után Sackville meghalt, így a király végül nem látogatta meg Knole-t.

A látogatók előtt jelenleg zárva tartó kastély teljes régészeti feltárása 2018-ig tart.

Tényleg meghosszabbítható az élet a biohacking segítségével, vagy ez csak egy hangzatos áltudomány? Mikor özönlik el Magyarország utcáit a kiborgok és a transzhumánok? Már elérhetők az MVM Future Talks tudományos sorozat nagyköveteinek dokumentumfilmjei, amelyekben olyan neves tech innovátorok szólalnak meg  az „örök élet” lehetőségeiről, mint Giulia Enders, Teemu Arina, Ulbert István vagy  Joe Cohen.