Blatter aranymiséje

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség közgyűlése pénteken ötödször is elnökévé választotta a 79 éves svájci Sepp Blattert. De a FIFA berkeiben ezenkívül is történt egy s más a múlt héten.

2015. június 1., 09:09

Kasza László írása

A visszafogottságáról híres BBC kommentátora mondta, hogy a most újraválasztott FIFA-elnök, „Sepp Blatter minden idők legkorruptabb sportfunkcionáriusa”. A jelek szerint ez a nagy nemzetközi sportszervezetek elnökeinek állandó jelzője. Ezt mondták annak idején Blatter elődjére, Jo?o Havelange-ra is, aki huszonnégy év elnökség után 2,5 millió svájci frank kaució árán menekült meg a korrupció miatt kiszabott börtönbüntetéstől. És így jellemezték Antonio Samaranchot is, aki 20 évig állt a Nemzetközi Olimpiai Bizottság élén, és tette azt sokak szerint korrupciós központtá. És most Sepp Blatter.

Külön téma, hogy a hosszú hivatali idő, a sportfunkciók adta lehetőségek vagy az egyéni karakter (esetleg mindhárom együtt) alapozta meg kétes hírnevüket. Blatter esetét azonban megkülönbözteti a másik kettőjétől egy világraszóló botrány is: ötödik újraválasztása (Bild Zeitung: „aranymiséje”) előestéjén Zürich kanton rendőrsége és az FBI letartóztatta és százmillió dollár feletti korrupcióval, pénzmosással vádolja a város legelőkelőbb hoteljében összegyűlt FIFA-vezetőség hét tagját, köztük két alelnököt.

Az akció az Egyesült Államok öt hete hivatalban lévő, első fekete igazságügy-minisztere, Loretta Lynch kezdeményezésére történt. Ez az 55 éves, határozott fellépésű nő röviddel a letartóztatások után nyilvános sajtókonferencián „maffiabandának” nevezte a világ legnagyobb sportszervezetét és vezetőit. Bejelentette, hogy a letartóztatottak ellen megindíttatta a kitoloncolási eljárást, és további hét FIFA-funkcionáriussal szemben is vizsgálatot kezdeményezett. Az Egyesült Államokban korrupció és pénzmosás vádjával bíróság elé állítják őket. Hozzátette: „Ami Zürichben történt, csak bemelegítő volt további FIFA-funkcionáriusok elleni akciókhoz.”

Eljárása egy 2009-es ENSZ-konvenció alapján történt, amelyet Svájc és az Egyesült Államok is ratifikált. Ebben az aláírók kötelezik magukat, hogy a korrupciót a magánszektorban is közösen üldözik. Loretta Lynch ilyen, részben az Egyesült Államok területén, amerikai cégek és állampolgárok érintettségével történt bűncselekményekkel vádolja a letartóztatottakat. Vagyis olyanokkal, amelyek felderítését az ENSZ hivatkozott konvenciójának paragrafusai fedezik. Tehát nem arról van szó, amivel Putyin orosz elnök vádolja az Egyesült Államokat, hogy „külföldön is érvényesíteni akarja saját törvényeit”.

Loretta Lynch nyilatkozatában azt is közölte, hogy az amerikai igazságügyi szervek tovább folytatják vizsgálataikat a FIFA egyes kontinentális szervezeteiben. Sor kerül tehát az európai UEFA-ra is, amelynek a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) is tagja.

Az amerikaiakkal párhuzamosan a svájci államügyészség is folytat nyomozást. A letartóztatásokkal egyidejűleg a zürichi kanton rendőrsége házkutatást tartott a FIFA székházában, és lefoglalt számos dokumentumot a 2018-as és a 2022-es világbajnokság odaítélésének hátteréről. Mint ismeretes, Oroszország kapta a 2018-as és Kuvait a 2012-es vb rendezésének jogát. Mindkét esetben fennáll a korrupció alapos gyanúja. Kuvait – a szervezőbizottság korábbi szóvivője szerint – személyenként másfél millió dollárral fizette le a FIFA Végrehajtó Bizottságának többségét. Ezt mondta Jack Warner, a korábban Trinidadot és Tobagót képviselő volt FIFA-alelnök is: „Katar megvette a vb-t.” Később kiderült, hogy nem csak Katar. Előtte Dél-Afrika is a 2010-est. És ebben is szerepe volt Warnernek.

A Der Spiegel szerint Warner megbízottja Párizsban egy kofferben tízezer dollárt vett át a dél-afrikai szövetség magas rangú tagjától. Ezzel megvesztegettek három amerikai funkcionáriust, hogy ne az ugyancsak pályázó Marokkóra, hanem Dél-Afrikára adják szavazatukat. Ilyen összefüggésre utal a Süddeutsche Zeitung hétfői számában a lap sportdiplomáciára szakosodott munkatársa, Thomas Kistner is. Zürichből jelentette, hogy a dél-afrikai szövetség elnöke, Danny Jordaan kérdésre válaszolva „nem zárta ki”, hogy egymillió dollárt adtak volna Jack Warner akkori FIFA-alelnöknek a 2010-es vb dél-afrikai „megrendezési jogának intézésére”.

Ő „csak” egymillió dollár átadását „nem zárta ki”, de azt elmondta, hogy a pénzt különböző részletekben átutalták olyan FIFA-számlákra, amelyeket Warner adott meg. Ő nem tudja – mondta Jordaan –, hogy Warner a pénzt mire használta. Szétosztotta a végrehajtó bizottság tagjai között, befizette a FIFA-kasszába vagy egyszerűen zsebre vágta? De tény, hogy a vb-t 2010-ben Dél-Afrikában és nem Marokkóban rendezték. A történetet azért érdemes feljegyezni, mert mutatja, hogy milyen nagy pénzek jártak áttekinthetetlen utakon, személyek között FIFA-keretekben, és amelyekről – mint Blatter most mondta – neki, a FIFA-elnöknek, nem volt tudomása.

Warner egyébként a minap maga jelentkezett a trinidadi rendőrségen vallomástételre. Súlyos betegsége miatt azonban a múlt csütörtökön 395 ezer dollár óvadék ellenében ideiglenesen szabadlábra helyezték. A rendőrség szerint az Egyesült Államok igazságügyi szerveinek most két hónapjuk van Warner kiadatásának kezdeményezésére. Miután Washingtonban ennek Loretta Lynch igazságügy-miniszter az illetékese, a kezdeményezés biztosra vehető.

Korábban Warner súlyosan vádolta Sepp Blattert is, akinek évtizedeken át egyik legszorosabb munkatársa volt. A Der Spiegel Online szerint Warner kijelentette: „Ha én a FIFA-t harminc éven át megloptam (mint azt Blatter állítja), nos, ki adta nekem ehhez a pénzt és meghatalmazást? Hogy van az, hogy ez ellen a személy ellen nem emelnek vádat?” Warner fellépésével Sepp Blatter is veszélybe kerülhet. Az ő neve eddig nem szerepelt a vádlottak vagy akár gyanúsítottak listáján.

De gond van az Oroszországnak ítélt 2018-as vb rendezési jogának odaítélésével is. Michael Garcia amerikai államügyészt – akit Blatter bízott meg a rendezési jogok hátterének kivizsgálásával – Moszkvában azzal fizették ki, hogy az orosz partner a számítógépet bérelte, és használat után visszaadta a tulajdonosnak, aki az adatokat később letörölte. Vannak, akik elhiszik ezt a magyarázatot. Azt gondolom, Loretta Lynch nem tartozik közéjük. (Michael Garcia jelentését teljes terjedelmében mindmáig nem tették közzé. Csak azt a részt, amely megállapítja, hogy Sepp Blatter nem szerepel a vádlottak között.)

A pénteki FIFA-elnökválasztás egyébként a szokott szellemben és forgatókönyv szerint zajlott. Úgy, mintha előtte egy nappal korábban mi sem történt volna. Nem volt szó a letartóztatásokról, a korrupciós botrányokról. Egyetlen felszólaló sem tett említést róluk. A 209 tagszövetség küldöttei a második fordulóban nagy többséggel ötödször is újraválasztották Blattert. Aki beszédében a munka zavarmentes folytatását ígérte, a szervezet működésének transzparenciáját és fair playt. Nem átallotta kimondani: „Nem tűröm, hogy bárki sárba tapossa a FIFA nevét.”

A FIFA-küldöttek döntő többsége felállva tapsolt. Köztük több UEFA-tag is. Az európai országok vezetői közül Vlagyimir Putyin orosz államelnök és Orbán Viktor magyar miniszterelnök gratulált táviratban Blatternek. A hírek szerint a politikai téren és labdarúgásban egyaránt jelentős európai vezetők (angol, német, francia, olasz, spanyol) nem gratuláltak.

David Cameron angol miniszterelnök vetette fel múlt héten Drezdában a kérdést: hogyan csalhat, lophat ország-világ szeme láttára évtizedeken át egy olyan szervezet, amelynek fedőneve FIFA, az igazi pedig Sepp Blatter? A kérdésére adott válasz a következő hetek témája.

Tényleg meghosszabbítható az élet a biohacking segítségével, vagy ez csak egy hangzatos áltudomány? Mikor özönlik el Magyarország utcáit a kiborgok és a transzhumánok? Már elérhetők az MVM Future Talks tudományos sorozat nagyköveteinek dokumentumfilmjei, amelyekben olyan neves tech innovátorok szólalnak meg  az „örök élet” lehetőségeiről, mint Giulia Enders, Teemu Arina, Ulbert István vagy  Joe Cohen.