Bemutatják a mamutbébit

Kiállításon mutatja be a londoni Természettörténeti Múzeum Ljubát, a 42 ezer éves mamutbébit, amelyre hét éve bukkantak az észak-oroszországi Jamal-félszigeten.

2014. május 20., 11:55

Az 130 centiméter magas mamutcsecsemő 50 kilós tetemére jégbe fagyva, rendkívül jó állapotban találtak rá Nyugat-Szibériában, a Juribej folyó partján. Tetemét szinte teljes egészében megőrizte az örök fagy, egyetlen hiányossága a farka, amelyet valószínűleg más állatok leharaptak. Még a belső szervei is teljesen épek.

Teste kicsit felfújtnak tűnik, ám ez a mumifikálódás következménye a jég hatalmas súlya alatt hosszú időn keresztül. A tetemen kék vivianitkristály-por nyomai láthatók, amelyek megtalálhatók minden fosszílián – magyarázta Adrian Lister paleontológus professzor.

Igazán különleges egy háromdimenziós mamutot teljes egészében látni. Megindító szemtől szemben állni egy jégkori lénnyel, amely ilyen tökéletesen megőrződött, életnagyságú, és olyan, mintha lefeküdt volna és bármely percben továbbsétálhat. Meg kellett csípnem magam, hogy elképzeljem, 42 ezer évvel ezelőtt pusztult el – idézte a BBC hírportálja a professzort.

A mamutbébire Jurij Hudi nyenyec rénszarvastenyésztő bukkant rá egy tavaszi napon a folyóparti jégben. A férfi feleségéről keresztelték el az állatot Ljubának – írja az MTI.

Ljubát a Jamal-nyenyeci Regionális Múzeumban állították ki, a londoni Természettörténeti Múzeumban május 23-től szeptember 7-ig látható.

Tényleg meghosszabbítható az élet a biohacking segítségével, vagy ez csak egy hangzatos áltudomány? Mikor özönlik el Magyarország utcáit a kiborgok és a transzhumánok? Már elérhetők az MVM Future Talks tudományos sorozat nagyköveteinek dokumentumfilmjei, amelyekben olyan neves tech innovátorok szólalnak meg  az „örök élet” lehetőségeiről, mint Giulia Enders, Teemu Arina, Ulbert István vagy  Joe Cohen.