Bejelentették a rák ellenszerét

Igéretes eredményeket mutat egy rákellenes tabletta, az engedélyezés azonban még évekig eltarthat. 

2023. augusztus 2., 16:33

Szerző:

Egy amerikai kórházban dolgozó kutatók úgynevezett „célzott kemoterápia” útján, a tömör szöveteket tartalmazó úgynevezett szolid tumorokat megtámadó, rákellenes tablettát fejlesztettek ki – írja az infostart. Az egyik legnagyobb rákkutató és -kezelő szervezet, az amerikai City of Hope által bejelentett terápia reményt adhat azoknak is, akiknél szolid tumorok alakultak ki. A kutatók egy érzékletes hasonlattal írták le, hogyan dolgozik a szer: „képzeljünk el egy hóvihart, amely lezárja egy hatalmas átszálló-reptér összes kapuját, amelyen át ki-be közlekednek a ráksejtek. Azaz, megakadályozza, hogy a rák a lezárt útvonalat kikerülve egy másikon át terjedjen” – magyarázta Linda Malkas, a City of Hope Molekuláris Diagnosztika és Kísérleti Terápiák professzora.

A „hóvihar-molekula” egy olyan fehérjét támad meg – a PCNA-t, ami itt a reptér szerepét játssza – amely döntő fontosságú a tumorok DNS-ének sokszorosítása, a tumorok helyreállítása és növekedése számára. A szert kifejezetten a PCNA-nak a kifejezetten csak rákos sejtekben jelenlévő formájára fejlesztették ki. Az eddigi kutatások szerint a molekula eredményesen veszi fel a harcot a mell-, prosztata-, agy-, petefészek-, méhnyak-, bőr- és tüdőrákokkal szemben. A Cell Chemical Biology című szaklapban publikált tanulmány szerzői 70 különböző rákos sejtvonalon – azaz laborkörülmények között és nem embereken – tesztelték a molekulát. Az eredmények azt mutatják, hogy az AOH1996 „szelektív módon öl meg ráksejteket” úgy, hogy megzavarja a sejtek „szaporodási ciklusát”.

A mostani egy úgynevezett „korai kutatás” eredménye. Azaz, ezt még további kutatásoknak kell megerősítenie. A mostani eredményeket jelenleg egy úgynevezett első fázisú humán kísérletben vizsgálják a szer biztonsága és ideális adagolása után kutatva. 4-5 év múltán jön a többezer fővel végzett harmadik fázis, amely már a hatékonyságot és a mellékhatásokat vizsgálja, majd a gyógyszerügynökségek engedélyezési folyamata, amely zöld utat adhat a piacra kerüléshez.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Istockphoto)