Azonosítatlan kék izére bukkantak a tenger fenekén

Csak annyit tudnak az azonosítatlan kék izéről, hogy biztos, hogy nem szikla.

2022. szeptember 20., 14:19

Szerző:

Egy augusztus 30-i tengeri expedíció során több, a Karibi tenger alján csücsülő azonosítatlan kék izére, azaz kis kék izére bukkantak a kutatók az Egyesült Államok Virgin-szigeteinek egyike, St. Croix közelében. 

A kutatók  egy távvezérelt merülő robotot irányítottak a National Oceanic and Atmospheric Administration Okeanos (NOAA) Explorer kutatóhajójának fedélzetéről. A robot az elmúlt négy hónapot a Voyage to the Ridge 2022 (Út a zátonyhoz 2022) nevű kutatási sorozat részeként az Atlanti-óceán északi részének felfedezésével töltötte. A NOAA robotja augusztus 30-án is élő közvetítésben osztotta meg, mit lát az óceánban, és ekkor szúrták ki a kék színben játszó, szokatlan kis vízalatti lényt. Nem tudták, pontosan minek is azonosítsák; puha korallra vagy zsákállatra gyanakodtak. 

Egyet biztosan, száz százalékban tudnak: nem kő. 

A merülés során még „további érdekességekre is bukkantak a merülés során, például egy zöld szemű halra (Chlorophthalmidae), egy bárdhalra (Sternoptychidae), egy Polymiixidae halra, egy üvegszivacsra, bambuszkorallra, egy megkövesedett és ritkán látható korallzátonyra” – írta meg az Index.

A kutatócsapat megkezdi a rejtélyes kék izé azonosítását, de nem lesz könnyű dolguk, még a korall és tengeri szivacs szakértőknek is végig kell böngészniük a több, mint 2000 puha korallból és 8500 szivacs fajból álló katalógusukat. Ha nem tudják azonosítani a fajt, akkor egészen addig ismeretlen marad, amíg be nem tudnak gyűjteni egy mintapéldányt – írta a Livescience.com.

 (Kiemelt képünk: Egy közeli felvétel a rejtélyes kék gubóról, amelyet a tudósok a Karib tengeren fedeztek fel a Voyage to the Ridge 2022 kutatási program keretében. Fotó: NOAA Ocean Exploration, Voyage to the Ridge 2022)

 

Úttörő kvantumfizikai kutatásaiért Alain Aspect, John F. Clauser és Anton Zeilinger kapja az idei fizikai Nobel-díjat a Svéd Királyi Tudományos Akadémia keddi stockholmi bejelentése szerint.

A Severe Weather Europe hosszú távú előrejelzése szerint a La Niña-jelenségnek köszönhetően hidegebb tél vár idén Európára, mint amilyet az elmúlt években tapasztalhattunk. Az orosz-ukrán háború okozta energiaválsággal karöltve erre csak annyit mondhatunk: na, ez is jókor jött!

Idén nyáron a klímaváltozás ránk csapta az ajtót, és itt is maradt. Az évszázados aszály nemcsak azt mutatta meg, hogy mennyire sebezhető a Kárpát-medence, de azt is, hogyha nem cselekszünk azonnal, akkor az idei szárazság semmiségnek fog tűnni pár év múlva. Bár a minisztérium jelenleg 17 víztározó építését tervezi, kérdéses, hogy mire lesz ez elég. Vízügyi körképünket olvashatják.