Az X európai beszüntetését tervezi Elon Musk

A milliárdos üzletember nem tud konszenzusra lépni az uniós jogalkotókkal és a digitális szolgáltatásokról szóló európai törvény irányelveit sem hajlandó elfogadni.

2023. október 19., 20:35

Szerző:

Elon Musk milliárdos üzletember elunta az Európai Unió illetékes biztosaival való meddő vitákat, és azt tervezi, hogy csak az USA-ban, az Egyesült Királyságban és Japánban működtetné tovább a X, korábban Twitter nevű platformot – írta meg az EuroNews. A lap szerint Musk nem kívánja alávetni a közösségi média felületet a digitális szolgáltatásokról szóló európai törvény (DSA) szigorú követelményeinek.

A döntés egyelőre nem végleges, a platform vezetője tesz még egy próbát Thierry Breton belső piacért felelős európai biztossal annak érdekében, hogy tisztázzák, milyen intézkedéseket kellene tennie az X-nek ahhoz, hogy megfeleljen a DSA összes szabványának.

A Bretonnal való eddigi két tárgyalások után Musk nem kapott egyértelmű válaszokat és elvesztette a türelmét – mondta az üzletember egyik ismerőse. A terv egyébként nem új, 2022-ben is szó volt már róla, amikor Elon Musk 44 milliárd dollárért megvásárolta a közösségi hálózatot. Az EuroNews szerint ez volt az egyik oka platformnál bejelentett nagyarányú elbocsátásoknak is.

Az Unió digitális szolgáltatásokról szóló törvénye augusztusban lépett hatályba. A jogi csomag erőteljesen szigorítja a 19 vezető platform ellenőrzését, köztük az X, a TikTok, az Instagram, a YouTube, a Google és az Amazon Store felületét. Elsődleges célnak a gyermekek védelmét és a dezinformáció elleni küzdelmet nevezték meg a döntéshozók, de ide sorolták az „oroszbarát propagandát” és most a Hamász radikális szervezettel kapcsolatos információk terjedése is bejött a képbe.

„A Hamász Izrael elleni terrortámadásait követően az X-et (Twittert) illegális tartalom és félretájékoztatás terjesztésére használják az Unióban – nyilatkozta Breton, és felszólította Elon Muskot, hogy 24 órán belül lépjen kapcsolatba az Europollal és a bűnüldöző szervekkel. Erre a milliárdos arra kérte az uniós hatóságokat, hogy nyilvánosan és pontosan nevezzék meg a közösségi oldalán talált jogsértéseket.

A Cyabra nevű izraeli elemzőcég szerint minden ötödik közösségi média fiók, amely a Hamász-támadásokról és azok következményeiről folytatott online beszélgetésekben vesz részt, hamis. Eszerint körülbelül 30 000 hamis fiók terjeszt Hamasz-párti dezinformációt az X-en.

(Kiemelt kép: Patrick Pleul / POOL / AFP)