Veszélyben az X, Musk miatt betilthatják az EU-ban

Figyelmeztették a techmilliárdost, platformjának, a Twitterből átalakított X-nek is meg kell felelnie az orosz forrású álhíreket korlátozó EU-s rendelkezéseknek.

2023. szeptember 26., 19:26

Szerző:

Figyelmeztetést adott ki Elon Musk és az egykori Twitter, az X részére az Európai Bizottság. Jelezték számára, közösségi médiaplatformjának is be kell tartani a rendelkezéseket, amelyek az Európai Unióban az Ukrajna ellen indított orosz háború után korlátozták az orosz állami forrásból származó álhírek terjedését. Kiderült ugyanis, hogy az összes közösségimédia-platform közül éppen az X-en terjed a leggyorsabban a dezinformáció, az ellen pedig az üzemeltetők semmit sem tesznek.

A Microsoft, a Facebookot üzemeltető Meta, a Google tulajdonosa, az Alphabet és a TikTok üzemeltetői már vállalták az EU kérését, de Musk még nem reagált azokra semmilyen formában.

A tervezet, új EU-szabályozás szerint azonban mindez már az X-en is kötelező lesz. Ha az álhíreket terjesztő fiókokat nem tiltják le tömegesen, az EU azzal fenyegetett, hogy a teljes közösségi platformot betiltja területén. Az X eddig 6 millió, álhíreket terjesztő fiókot tiltott le, de ez még nem elég, és messze elmarad a többi techcég vállalásaitól. A Guardian szerint Brüsszel különösen a hamarosan esedékes szlovák és lengyel választások előtt aggódik a befolyásolási kísérletek miatt, amelyekre szerintük Moszkva az X-et is felhasználhatja.

(Kiemelt kép: Elon Musk. Fotó: Mark Schiefelbein / POOL / AFP)