Az orvvadászat miatt 2020-ra eltűnhetnek a párducok Dél-Afrika északi részéről

Brit kutatók tanulmányukban figyelmeztetnek, hogy kétharmadával csökkent a párducok száma az orvvadászat miatt a Dél-Afrikai Köztársaság északi részén fekvő Soutpansberg hegységben. A populáció összeomlása oda vezethet, hogy 2020-ra eltűnik a nagymacska ebből a térségből.

2017. április 21., 20:35

A Durhami Egyetem kutatói 2012 és 2016 között folytattak megfigyeléseket a térségben, és megállapították, hogy ebben az időszakban 44 százalékkal csökkent a párducállomány sűrűsége (a száz négyzetkilométerre jutó állatok száma). Korábbi becslések alapján arra következtettek, hogy 2008 óta a csökkenés 66 százalékos volt, vagyis 2016-ban száz négyzetkilométeren 3,65 állat élt, szemben a 2008-as 10,73-mal – olvasható a Királyi Társaság Open Science tudományos folyóiratában közzétett tanulmányukban.

„Ha a csökkenés nem fékeződik, nem marad párduc a Soutpansberg hegység nyugati részén 2020-ra. Ez különösen nyugtalanító, ha figyelembe vesszük, hogy 2008-ban Dél-Afrika ezen térségében volt a legsűrűbb a párducpopuláció” – hangsúlyozta Sam William, a tanulmány vezető szerzője.

A kutatók négy éven át kamerákkal figyelték meg a párducokat a Soutpansberg hegységben 2012 januárja és 2016 februárja között, hogy megszámlálják az állományt. A kamerák 16 hímről, 28 nőstényről és 21 kölyökről készítettek felvételeket.

A szakemberek jeladót rögzítettek nyolc nagymacskára, hogy felmérjék a populációra leselkedő veszélyeket. A vizsgált egyedek közül három elpusztult csapdákban, egyet lelőttek, kettőnek nyoma veszett.

A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listája veszélyeztetett fajként tartja számon a párducot (Panthera pardus), számát Dél-Afrikában 4500-ra becsülik. (MTI)

Tényleg meghosszabbítható az élet a biohacking segítségével, vagy ez csak egy hangzatos áltudomány? Mikor özönlik el Magyarország utcáit a kiborgok és a transzhumánok? Már elérhetők az MVM Future Talks tudományos sorozat nagyköveteinek dokumentumfilmjei, amelyekben olyan neves tech innovátorok szólalnak meg  az „örök élet” lehetőségeiről, mint Giulia Enders, Teemu Arina, Ulbert István vagy  Joe Cohen.