Ausztriába űzi Orbánék törvénye az egyetemistákat

Szakemberek szerint többen mennek majd külföldre tanulni azután, hogy nem minden szakon, nem mindenkinek lesz ingyenes az első diploma megszerzése.

2012. január 10., 14:26

Eddig sem számított kivételes gyakorlatnak, hogy egy magyar fiatal Ausztriába megy felsőoktatási tanulmányokra, a későbbiekben pedig még erősebb lehet ez a tendencia – vélik szakemberek. Ausztriában nincs tandíj, míg Magyarországon szeptembertől van, akinek fizetnie kell. Ráadásul Ausztriában ma már szabadon vállalhatnak munkát a magyarok, így tanulmányaik mellett pénzt is kereshetnek – írja a hirado.hu

Szabados Viktor most diplomázik Bécsben közgazdaságból, amely szakon Magyarországon a tervek szerint ősztől csak kétszázötvenen tanulhatnak ingyen. A hallgató, aki a Magyar Diákok Egyesületének leköszönő elnöke, elmondta, elárasztják őket a magyarországi fiatalok részéről érkező telefonhívások, érdeklődő levelek, utóbbiakat alig tudják megválaszolni.

Szabados Viktor szerint a nagyszámú megkeresés oka, hogy Ausztriában sokkal stabilabbak a viszonyok, ha valaki beiratkozik az egyetemre, biztos lehet benne, hogy nem vezetnek be egyik napról a másikra „elképesztő nagy” tandíjakat. Kiszámítható rendszerben mozog az ember, ami a jövő szempontjából nagyon fontos lehet, míg Magyarországon ez a tervezhetőség nem jellemző – mondta a bécsi magyar hallgató.

Jelenleg körülbelül kétezer magyar tanul osztrák egyetemeken, többségük műszaki, gazdasági és zeneművészeti szakokon. Polónyi István oktatáskutató szerint idén várhatóan többen jelentkeznek külföldi felsőoktatási intézménybe, mint korábban. A szakember szerint az elit már régóta külföldre vitte a gyerekeit, és ez egyre inkább így lesz a felső-középosztály esetében is, amely elsősorban a vezető budapesti egyetemeket választotta. Kétségtelen, hogy a mosatni helyzetben – például gazdasági szakokra – sokkal jobban megéri elmenni Bécsbe, ahol a megélhetés költségei kicsit ugyan magasabbak, de nincs tandíj – mondta Polónyi István.

13:17

Arra ébredt reggel, hogy korlátozta a profilját a Facebook, törölték a bejegyzését vagy hozzászólását a közösségi médiában? Nem tudja, miben vétett, mert az illetékes szolgáltató nem indokolta a döntését? Augusztus óta ilyen esetben egy peren kívüli vitarendezésre létrehozott, szakmailag független testülethez, az Online Platform Vitarendező Tanácshoz (OPVT) lehet fordulni.