Angyalt találtak a harangtorony kupolája alatt

Aranyozott angyalszobrot találtak a Kijev-pecserszki főkolostor, a Lavra harangtornyának restaurálásakor munkások.

2012. január 12., 18:03

A szobornak a XVIII. század végén veszett nyoma. Az aranyfüsttel borított, hatvan centiméteres angyalfigura a kupola alatt, a torony keleti, az Uszpenszkij(Mária elszenderülése)-székesegyház felé néző falában rejtőzött - közölte a Komszomolszkaja Pravda v Ukraine című napilap. "Hisszük, hogy az angyal óvta meg a Lavrát és egész Kijevet. Nem hiába fordították a főszékesegyház felé..." - vélik a kolostor egyik részében kialakított múzeumegyüttes dolgozói. A XVIII. század végi angyalszobor létezéséről csak az archívumokból tudtak, korábban senki sem látta. A szobrot rövidesen restaurálják, igaz, a nagyközönség aligha láthatja, mert a látogatók elől elzárt területen helyezték el.

A 96 méter magas harangtorony helyreállítása közel egy éve tart, és idén fejeződik be. Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) világörökség-listáján szereplő Kijev-pecserszki főkolostor, az ortodox kereszténység egyik fellegvára 2001-ben ünnepelte alapításának 950. évfordulóját. A két dombon, összesen 28 hektáros, fél Vatikánt kitevő területen elhelyezkedő három épületegyüttesből álló főkolostor - egyházi szláv nevén: lavra - alapításáról a Nesztor-féle krónika tesz említést. Az épületek - amelyek egy része állami múzeum, a többi pedig a moszkvai patriarkátus fennhatóságát elismerő ukrán ortodox egyház (UPC-MP) kezelésében áll - különböző korokból származó, több mint száz egyedülálló építészeti alkotást foglalnak magukban. A főkolostor uralkodó stílusát - a barokkot - az 1718-as nagy tűzvész utáni újjáépítésnek köszönheti – írja az MTI.

13:17

Arra ébredt reggel, hogy korlátozta a profilját a Facebook, törölték a bejegyzését vagy hozzászólását a közösségi médiában? Nem tudja, miben vétett, mert az illetékes szolgáltató nem indokolta a döntését? Augusztus óta ilyen esetben egy peren kívüli vitarendezésre létrehozott, szakmailag független testülethez, az Online Platform Vitarendező Tanácshoz (OPVT) lehet fordulni.