A koronavírus új tünetét fedezték fel a csecsemőknél

Elsőre talán nem is gondolná az ember, hogy a koronavírus okozza ezt a tünetet gyermekénél. 

2021. december 22., 20:48

Szerző:

A kisgyermekek hirtelen étvágytalansága a koronavírus fertőzésre utalhat – közölte szerdán a Reuters.

A kisgyermekeknél a koronavírus egyik jele lehet a szilárd ételek hirtelen, teljes vagy majdnem teljes elkerülése, ugyanis ennek hátterében a gyermek szaglásának és ízlelésének az elvesztése állhat

– mondták a kaliforniai orvosok.

A Pediatrics című szaklapban kedden közzétett jelentésükben két kisgyermekről írnak – mindketten 18 hónaposnál fiatalabbak voltak –, akiknél hirtelen kialakult a szilárd ételek iránti ellenszenv, ugyanakkor, amikor a koronavírust is diagnosztizálták náluk.

Amikor mégis ettek, rögtön utána öklendezni kezdtek vagy kiköpték az ételt. Az egyik kisgyermek az ételektől való idegenkedéssel egy időben az illatos termékek szagára is akut érzékenységet mutatott, ami szintén a szaglás zavarának jele.

Hat-nyolc hónappal a diagnózis felállítása után mindkét kisgyermek kezdett elviselni némi szilárd ételt, de egyikük sem tudta teljesen visszaállítani az alapszintű táplálékbevitelét. Az orvosok reményüket fejezték ki, hogy más gyermekorvosoktól további adatokat kapnak, amikkel kiegészíthetik eredményeiket.

(Kiemelt kép: Egy nő tartja a koronavírusos betegségben szenvedő csecsemőjét egy kijevi gyermekkórház egyik kórtermében 2021. november 16-án. Fotó: Szergej Szupinszkij / AFP)

Csütörtök este szabadszemmel is megfigyelhető a holdsarló és a Fiastyúk együttállása. A Jupiter fölött járó Uránusz és alatta a Pons-Brook üstökös már egy kézitávcsővel is megfigyelhető, továbbá két csillagfedés is látható lesz – tájékoztatott a Svábhegyi Csillagvizsgáló.