Éhező emberevő cápák sírják vissza a járvány előtti időket

Érdekes statisztikát közölt a Nemzetközi Cápatámadási Nyilvántartó. 

2022. február 6., 15:02

Szerző:

Három év csökkenés után tavaly megemelkedett a világszerte történt cápatámadások száma. Szakértők szerint a jelenségre hatással lehetett az, hogy 2020-ban a koronavírus járvány következtében rengeteg strandot bezártak.

A Nemzetközi Cápatámadási Nyilvántartó kutatói tavaly összesen 73 provokálatlan incidenst regisztráltak, szemben a 2020-as 52 harapással, írja az Infostart. Tyler Bowling, a nyilvántartó vezetője szerint a járvány első évében, 2020-ban történt 52 harapás a legkevesebb dokumentált eset volt az elmúlt évtizedben. A 2021-es 73 harapás jobban igazodik az ötéves 72-es globális átlaghoz, tette hozzá.

A cápatámadások következtében tavaly összesen 11 halálesetet regisztráltak, amelyek közül kilencet nem provokáltnak tekintettek.

Provokálatlan támadásról akkor beszélünk, ha nem az ember részéről történik meg a kapcsolatfelvétel. A halálozási statisztikát nem meglepő módon Ausztrália vezeti három nem provokált támadás következtében bekövetkező halálesettel, őket követi Új-Kaledónia kettő esettel. Az Egyesült Államokban, Brazíliában, Új-Zélandon és Dél-Afrikában egy-egy nem provokált halálos cápatámadás történt.

Az USA-ban egyébként évek óta Florida vezeti a cápaharapásokról szóló statisztikákat: tavaly 28 provokálatlan harapás történt, míg az USA többi részén 19. Az Egyesült Államokon kívül pedig összesen 26. Ez összhangban van Florida legutóbbi ötéves éves átlagával, amely 25 támadás volt, írja az NBC News.

(Kiemelt kép: SCIEPRO/SCIENCE PHOTO LIBRARY / SKU / Science Photo Library via AFP)