A gyógyulás képe

A nukleáris medicina – orvosi csúcstechnológia. Sokan tudják már: a PET-CT berendezéssel a rosszindulatú daganatos elváltozások korábban és pontosabban kimutathatók. Ez a Pozitron-Diagnosztika Központ egyik legfontosabb egészségügyi szolgáltatása. A 168 Óra Szerda 11 című interaktív rádióműsorának vendége dr. Kókay András, a diagnosztikai központ ügyvezető igazgatója és dr. Lengyel Zsolt orvos igazgató voltak. A beszélgetést – amelynek szerkesztett változatát közöljük – PÁSZTOR MAGDOLNA vezette.

2014. április 12., 19:14

- Egyáltalán: mi a nukleáris medicina?

Lengyel Zsolt: Orvosi eljárás, izotópokkal végzett diagnosztika és terápia. A kifejezéstől eleinte kicsit megijednek...

– Kicsit?

Kókay András: A radioaktív izotópok felhasználása rendkívül fontos a medicinában. Másfelől gondoljunk csak arra: egy tüdőszűrésnek, tüdőátvilágításnak, egy eltört láb vizsgálatának is van sugárterhelése az emberi szervezetre.

L. Zs.: Mi diagnosztikát végzünk: speciális izotópok révén végig tudjuk követni az élő szervezetben zajló különféle folyamatokat. Mivel a daganatok – amelyeket leggyakrabban vizsgálunk – másként működnek, más a sejtek anyagcseréje, ezt megjeleníti a PET-CT képalkotása. S hogy egy kicsit büszkék legyünk: Hevesy György magyar vegyész találta ki a radioaktív nyomjelzést, amiért Nobel-díjat kapott. Szóval a cukorizotóp, amelyet intravénásan injektálunk a betegbe, voltaképpen „nyomjelző”. Amely aztán eltűnik a szervezetből.

– Tehát cukorbetegeken is végezhető a vizsgálat.

L. Zs.: Persze! Csak vigyázni kell, hogy a vércukorszint normális legyen a vizsgálat idején. A cukor tehát „nyomjelző”, nem bántja a szervezetet. Olyan, mintha egy nagy utcai tömegben néhány emberre piros sapkát adnánk, hogy akár helikopterről is lássuk, merre tart a tömeg. Az izotóp a „piros sapka”. A jelzés. Megmutatja, hova megy a cukor a szervezetben.

– Mert a cukor odamegy, ahol daganat van?

L. Zs.: Igen. Oda sok megy. Azt a jelenséget használjuk ki: a daganatokban általában magasabb a cukoranyagcsere. Mi keresünk és rámutatunk a PET-tel azokra a helyekre, ahol daganat lehet. Nagyon pontosan megmondjuk azt is, hol van még elváltozás a szervezetben azon kívül, amelyet más eljárással már felfedeztek. Karakterizáljuk: ott magas vagy nem a cukoranyagcsere. Ha magas, az gyanús, az rosszindulatú daganatra utal. Abból aztán mintát kell venni. A végső diagnózis mindig a patológusé: ő látja a mikroszkópban, mi van a szövetben.

– PET-CT vizsgálatokat nálunk csak Debrecenben, Kecskeméten és Budapesten két helyen végeznek. Pár éve közfinanszírozott: akinek szüksége van a PET-re, az OEP állja. Költséges beruházás, ugyanakkor rendkívül hatékony.

K. A.: Azért vannak korlátok. Ugyan fizeti a társadalombiztosítás a PET-CT-t, ám csak tizenkét kórkép esetében: amelyik a leggyakoribb, amelyik a legfontosabb és amelyiknél a cukorhalmozással megállapítható a daganat. Ez lényeges. Például egy vesében kialakuló góc vagy a prosztatarák eldöntésekor a cukorral jelölt izotópos módszerrel nem megmondható, van-e vagy nincs rosszindulatú sejtburjánzás.

– Emlődaganatnál?

L. Zs.: Nem lehet mammográfiát, komplex emlőszűrést kiváltani e módszerrel. De nálunk nem is ez az elsődleges cél. Hanem például az: egy ismert melldaganatnál mi megmondjuk, szisztémás, vagyis az egész szervezetben elterjedt betegségről van-e szó, vagy lokálisról.

K. A.: Egyébként az OEP-nél kvóta van, hány beteget finanszíroznak, s ez a kvóta a szakmai igényeknek megfelelően emelkedett. A 2013. november 1-jétől 2014. november 1-jéig tartó OEP-finanszírozási időszakban 16 333 PET-CT vizsgálatot terveznek.

– Szakmailag ez elegendő is? Vagy önök nem győznének többet?

K. A.: A jelenlegi diagnosztikai központok körülbelül 20 ezer vizsgálatot tudnak elvégezni. Évente. A vizsgálat nyilván bővíthető.

L. Zs.: Például többféle daganatra. Köztük olyanokra is, amelyeknek a PET-CT-jét – kijelenthetem – indokolatlanul nem finanszírozza az OEP. Tudományos bizonyítékok vannak arra, hogy kellene. Akár a petefészekrák, akár a méhrák esetében.

– Ha egy családban esetleg több daganatos megbetegedés is előfordult, s valaki negyvenöt-ötven évesen szeretné tudni, mi van az ő szervezetében, akkor magánemberként kérheti a PET-CT-t? Nyilván ő maga finanszírozza.

K. A.: Kérheti, természetesen. Így 250 ezer forint – az egész testre.

L. Zs.: Ahogyan már mondtuk: a PET-CT a teljes testet vizsgálja. Fejtől lábig. Hiszen a jelölő szőlőcukor mindenhová eljut a szervezetben, mindenhol mutatja a cukorhalmozást. Számos részvizsgálatot kiválthatunk ezzel az egyetlen vizsgálattal. Nincs különbség a tekintetben, hogy a csontban vagy a lágy részekben keresünk.

K. A.: Én azért még visszatérnék az OEP-finanszírozáshoz. Elvileg a szakmai kollégiumok – szerintem – kötelezővé tehetnék, hogy bizonyos kemoterápiás protokollok között is legyen PET-vizsgálat.

L. Zs.: Igen, ez nagyon fontos! A PET révén valóban rövidebb úton jutunk el a diagnózishoz, világosabb képet látunk, nem futunk felesleges köröket. De lényeges a terápia monitorozásának a lehetősége is.

– Akkor az orvosok rögtön látják: van-e értelme, hatása annak a kemoterápiának?

L. Zs.: Nemcsak kemoterápiára, citosztatikumra, tehát sejtölőszerre kell gondolni, hanem olyan molekuláris antitestekre vagy kis molekulákra, amelyek célzottan hatnak a daganatsejtekben. Jellemzően CT-vel mérik a terápiák hatását. Elkezdik a terápiát, ám nem lehet CT hat hétnél hamarabb. Sőt inkább három hónap múlva tudják először megmondani: ugyanúgy áll-e a betegség, mint eddig, netán nőttek a gócok, megjelentek-e újak. Vagy látványosan jó volt a szer, összezsugorodtak a daganatos gócok. De még akkor is megeshet, hogy bizonyos helyeken összemennek, máshol nőnek vagy nem változnak. Na, PET-CT-vel ez már sokkal hamarabb kiderülne.

– De mit lehet tenni, ha egyszer a kemoterápia nem segített?

L. Zs.: Váltani másik terápiára. Az Egyesült Államokban a PET-eljárást már erre is használják, hogy gyorsabban kiderítsék, mennyire reagál a beteg szervezete az adott terápiára. És akkor rögtön mással próbálkoznak.

– A Pozitron egyik mottója éppen az: „A gyógyulás a pontos diagnózissal kezdődik.”

L. Zs.: A jól működő egészségügyben kiemelt a diagnosztika: ez az első lépcsőfok. Innen már célzott terápiát lehet alkalmazni.

K. A.: Még valami: az egészségügyi költségrobbanást nem a terápia határozza meg. Hanem a diagnosztika, amely a terápiánál jóval gyorsabban fejlődik. Különben Magyarország ebben a vizsgálati típusban abszolút nincs lemaradva a Nyugathoz képest.

Tényleg meghosszabbítható az élet a biohacking segítségével, vagy ez csak egy hangzatos áltudomány? Mikor özönlik el Magyarország utcáit a kiborgok és a transzhumánok? Már elérhetők az MVM Future Talks tudományos sorozat nagyköveteinek dokumentumfilmjei, amelyekben olyan neves tech innovátorok szólalnak meg  az „örök élet” lehetőségeiről, mint Giulia Enders, Teemu Arina, Ulbert István vagy  Joe Cohen.