2,5 millió eurót nyert a CEU tanára a kelet-európai nők munkahelyi aktivizmusának a kutatására

A kutatási eredményekből könyvet írnak, amely 12 kelet-európai nyelven és angolul is megjelenik majd.

2019. március 30., 16:38

Szerző:

Susan Zimmermann, a CEU Történelem- és Társadalmi Nemek Tanulmánya Tanszékének egyetemi tanára 2 499 947 millió eurós támogatást nyert el az Európai Kutatási Tanács (ERC) pályázatán a női munkahelyi aktivizmus kelet-európai történetének a kutatására – derül ki az CEU portálunkhoz is eljuttatott közleményéből.

A nők kelet-európai és nemzetközi munkahelyi aktivizmusa a birodalmak korától a késő huszadik századig címet viselő, öt éven át tartó projektben Susan Zimmermann egy doktori és posztdoktori kutatókból álló csoport munkáját fogja össze, A női munkával és munkaerővel kapcsolatos aktivizmus minden formáját vizsgálják majd az 1880-as évektől az 1990-es évekig. – A projekt hosszú távú és régiókon átívelő perspektívát alkalmazva kíván szembeszállni a kutatásban eddig jelenlévő hármas marginalizációval. Kelet-Európát, a nők küzdelmeit és az egyszerű dolgozó emberek önszerveződését helyezi előtérbe. A munkásosztályból származó nőket ritkán tekintették fontos szereplőknek a női mozgalmak, illetve a munkásmozgalmak történetében, így a munkavilággal kapcsolatos aktivitásaik jelentős része láthatatlan maradt. Sok munkásosztálybeli nő vonakodott csatlakozni a jelentősebb női mozgalmakhoz, mert számukra a nemek és társadalmi rétegek közötti igazságosság elválaszthatatlanul kapcsolódott egymáshoz, míg a nőmozgalmak a nemek közötti egyenlőséget helyezték előtérbe. Hasonlóképpen, a nők részt vettek ugyan a munkásmozgalmakban, de speciális igényeiket, mint például a gyermekgondozással és az egyenlő fizetéssel kapcsolatosakat nem karolták fel kellőképpen a mozgalmakban, és a nők a mozgalmakon belül elszigeteltek vagy alárendeltek maradtak – mondta a projektről az egyetemi tanár.

Fotó: Fekete István

A projekt utolsó fázisában a kutatások eredményeit kétféleképpen teszik elérhetővé a szélesebb közönség számára. Először a németországi Archiv der sozialen Demokratie honlapján válik hozzáférhetővé egy interaktív felület, amely egyes eseményekre és történelmi személyiségekre vonatkozó információkat, időrendet, és váratlan kutatási eredményeket publikál. A főoldal angol nyelven fog megjelenni, de a látogatóknak lehetőségük nyílik arra, hogy a forrásszövegeket eredeti nyelven olvassák. Ezt követi majd egy, a kutatási eredményekre és a tudományos publikációkra épülő átfogó történelemkönyv, amely angolul és 12 kelet-európai nyelvén jelenik majd meg. A könyv nyomtatott formában, és szabad hozzáférésű online szövegként is elérhető lesz.

Az ERC Advanced Grant támogatását olyan világszínvonalú munkát végző kutatóknak ítélik oda, akik tudományos területükön vezető tekintélynek számítanak.