100 ezer éves maradványokat találtak egy Róma-közeli barlangban

Az olasz kulturális miniszter szerint az egész világ erről a felfedezésről fog beszélni.

2021. május 9., 08:49

Szerző:

Kilenc neandervölgyi ember maradványát találták meg egy Rómához közeli barlangban – jelentette be szombaton Dario Franceschini olasz kulturális miniszter.

„Rendkívüli felfedezésről van szó, amelyről az egész világ beszélni fog" – állítja a miniszter.

A maradványokat, köztük megkövült koponyákat, koponyatöredékeket, fogakat és egyéb csonttöredékeket Lazio tartományban, San Felice Circeo településen, Róma és Nápoly között félúton, a tengerparton fekvő Guattari-barlangban fedezték fel.

„A már korábban előkerült két lelettel együtt immár 11 neandervölgyi maradványait találtuk meg, ami azt jelenti, hogy az egyik legjelentősebb lelőhelyről van szó a neandervölgyi ember története szempontjából" – mondta Franceschini.

Nyolc maradvány 50-60 ezer éves, a kilencedik, a legrégebbi 90 ezer éves lehet, de talán megvan 100 ezer éves is. Valamennyien felnőttek voltak, egyet kivéve, aki tízes évei elején járhatott. Az ásatásokat vezető Francesco Di Mario szerint az újabb leletek arról tanúskodnak, hogy egy elég nagy neandervölgyi populáció élt a térségben. A neandervölgyiek a ma élő ember legközelebbi rokonai, hajdan Európát, a Közel-Keletet, Közép-Ázsiát és Nyugat-Szibériát népesítették be. Negyvenezer éve haltak ki, talán mert nem tudtak alkalmazkodni a változó klímához, vagy mert kiszorította őket a feltörekvő modern ember. „A neandervölgyi alkotta az első igazi emberi társadalmat" – hangsúlyozta Marion Rubini, a tartományi antropológiai szolgálat igazgatója.

A Guattari-barlangban már 1939-ben talált egy tökéletes állapotban fennmaradt neandervölgyi koponyát Alberto Carlo Blanc antropológus. A 2019 októberében kezdett újabb ásatások során a barlang eddig feltáratlan részeit vizsgálták át, köztük azt a tavat, amelyet már Blanc is említett. Az ásatásokon ezerszám találtak állatcsontokat is, köztük elefántok, orrszarvúk, óriásszarvasok, vadkecskék, barlangi medvék és őstulkok maradványait. Archeológusok szerint a barlangban talált leletek alapján tökéletesen sikerült rekonstruálni a korabeli környezetet és klímát.

 

(Képünk illusztráció. Fotó: Shutterstock)