Egy egyszerűnek tűnő kérdés a naptárról, amit a többség elront – ha ön fél perc alatt megválaszolja, kész zseni!

Mára is van egy érdekes logikai feladványunk az ön számára, de vigyázat, nem olyan könnyű, amilyennek elsőre tűnik. Egy zseni képességei kellenek ahhoz, hogy az ember 20 másodperc alatt megmondja a helyes megoldást!

2024. szeptember 17., 13:54

Szerző:

Nézze meg jól a fenti képet, mert az azon látható naptárral kapcsolatos az alábbi kérdés, amit ha fél perc alatt meg tud fejteni, nyugodtan elmondhatja magáról, hogy úgy vág az esze, mint ahogy egy zseni agya vág!

Fogós kérdés a naptárról: egy zseni kell a helyes válaszhoz?

A fenti képen látható öröknaptár úgy működik, hogy a hónap adott napjának dátumát két darab, fából készült lapocskából kell kirakni: ezeken a lapokon láthatóak a számok, amik a dátumot alkotják.

Fontos: valamennyi lapocskán csak egyetlen számjegy található.

A mai dátum például szeptember 17., tehát ma reggel a számkészletből egy egyest és egy hetest kellett elővennie annak, aki ilyen naptárat használ. A kérdésünk az, hogy minimum hány lapocskából kell állnia egy ilyen számkészletnek ahhoz, hogy az év valamennyi napján ki lehessen rakni belőle a dátumot. Alább egy visszaszámláló órát talál, amit beindíthat, ha van kedve időre játszani, az alatt pedig hat válaszlehetőséget. Melyik a helyes?

Alább találja a feladványt a hat válaszlehetőséggel. Nos, ön szerint legalább hány lapocskára van szükség?

 Kép: Shutterstock – Maurice Yom/168.hu

A megfejtést a videó alatt találja

Ezúttal sem fogjuk közvetlenül a feladvány alatt elárulni a megfejtést, úgyhogy helykitöltőnek következzen egy zenei videó, és csak az alatt mutatjuk a helyes választ.

Itt a megfejtés

Szóval a kérdés itt tulajdonképpen az, hogy hány számlap kell ahhoz, hogy 1-től 31-ig az összes számot ki tudjuk rakni belőle. Nos, 0-ból nyilván csak egy kell, egyesből viszont rögtön kettő, hiszen a 11-es másképpen nem lenne kivitelezhető. A kettesből szintén kettő kell minden hónap huszonkettedike miatt, de hármasból már elég csak egy, hiszen a lapocskák bármelyik helyiértéken felhasználhatók (a 13-hoz és a 31-hez elég ugyanaz a két lapocska), harmincharmadika azonban egyik hónapban sincs, tehát nem fordulhat elő, hogy egyszerre két hármasra legyen szükség a dátumban.

Ezt a logikát folytatva 4-től 8-ig szintén valamennyi számjegyből elég egy-egy, viszont kilencesre egyáltalán nincs szükség, hiszen kilencesnek jó egy megfordított hatos is. Sem a 69, sem a 96 nem fordulhat elő a dátumban, így kizárt, hogy kettő darabra legyen szükség a 6/9-es számlapból.

Összegezve tehát: 0-tól 8-ig mindegyik számból kell egy-egy, ez eddig 9 lapocska, de egyesből és kettesből kell még egy-egy bónuszban. Így jön ki, hogy összesen 11 számlapocskára van szükség egy ilyen naptárhoz, azaz

a B válasz a helyes.

(Kiemelt kép: Shutterstock/Maurice Yom)