Tudta, hogy egy nap ismeretség után jegyezte el a feleségét Vujity Tvrtko?

Vujity Tvrtko bepillantást engedett az életébe.

2022. április 9., 16:50

Szerző:

Vujity Tvrtko visszatért szülővárosába, Pécsre. Az ismert újságíró Béke-Túl minden határon címmel tartott előadást, amelyre a Pécsi Expo centerben került sor múlt szombaton. A jótékonysági estre a világ minden tájáról vásároltak jegyet. A befolyt összeg pedig Ukrajnába ment, Tvrtko a Baptista Szeretetszolgálattal együttműködve juttatta el. Habár az egész esemény oka a háború kitörése volt, Tvrtko nem csak Oroszország Ukrajna elleni inváziójáról mesélt, hanem gyerekkori, fiatalkori élményeibe is bepillantást nyerhetett a közönség.

Az előadás elején Tvrtko elárulta, hogyan ismerkedtek meg a feleségével, a 110-szeres válogatott kosárlabdázóval, Zsolnay Gyöngyival. Különleges nap volt a múlt szombati április másodika, ugyanis az újságíró és felesége napra pontosan 24 évvel ezelőtt ismerkedtek meg. Az első találkozás meccs után egy buszon történt, majd Tvrtko rögtön Zsolnay Gyöngyi pécsi lakásában aludt, másnap pedig az eljegyzésre is sor került. A párnak három közös gyereke született és máig boldogan élnek, jelenleg Hawaiion, ahol a több háborús övezetet megjárt újságíró olyasmi munkát vállalt, ami jóval békésebb és veszélytelenebb, mint korábbi missziói: teknősbékákra vigyáz szombatonként.  

Mint megírtuk, a jelenleg tengerentúlon élő Tvrtko repülőre szállt és Ukrajnába utazott, hogy a Kárpátalján segítsen. Az újságíró azonban nem egyedül indult el a háborús övezetbe, vele tartott a fia, Barnabás is, aki szintén elképesztő bátorságról tett tanúbizonyságot. A fiatal fiú élettörténete nagyban hasonlít édesapjáéra, ugyanis csakúgy, - mint Tvrtko anno a 90-es -években, ő is az érettségije után nem sokkal találta magát egy háborús övezetben. Az ismert újságíró rendkívül büszke a fiára, amiért úgy döntött, ő is segítőkezet nyújt Ukrajnában. Tvrtko az előadás során azt is elárulta, hogy nem gondolta, valaha az ő élete során még háború fog dúlni Európában. 

Vujity Tvrtko a múltba is visszakalauzolta a közönséget, elárulta hogyan csöppent bele a délszláv háborúk egyik gócpontjába harmincévvel ezelőtt. Az újságíró még csak egy frissen érettségizett tinédzser volt, amikor tolmácsként elkezdte segíteni a Magyar Televízió pécsi körzeti stúdiójának szerkesztőségét Eszéken, ám horvát nemzetisége révén voltak ismerősei a környéken, ezért egy idő után ő nem utazott haza Pécsre mindennap a munkatársakkal, hanem ott maradt. Az akkor még fiatal fiú valószínűleg álmában sem gondolta, hogy a települést zárlat aláveszik, ő pedig nem tud majd visszautazni a szülővárosába.

Tvrtko a szerkesztőség segítségét kérte, hogy juttassák haza, ám mivel ők nem tudtak bejutni, ezért az ifjú munkatársuktól azt kérték, hogy tudósítson az eseményekről. Ahogy a múlt szombati előadáson Tvrtko fogalmazott: ő volt a legjobb és a legrosszabb tudósító is egyben. Habár angolul nem beszélt, mégis tudósított a BBC-nek és a CNN-nek is, ugyanis az néhány szó, amit tudott angolnyelven bőven elég volt arra, hogy körülírja, mi is történik.

Az újságíró azt is elárulta édesanyja, mit reagált, amikor megtudta, hogy fia Eszéken ragadt:

„Kisfiam azonnal haza kell jönnöd”

- mesélte az előadáson Tvrtko. 

Vujity Tvrtko a délszláv háborúban végzett munkájáért 1992-ben Joseph Pulitzer-emlékdíjat kapott. Az újságíró Budapestre utazott átvenni a díját, ám a pécsi fiúnak akkor még a fővárosban közlekedő metrók is újdonságok voltak. Amikor megérkezett a helyszínre egy hotel recepciósnak segített, aki nem jutott dűlőre egy orosz vendéggel. Végül kiderült, hogy az oroszul beszélő vendégnek egy elromlott hajszárító volt a problémája. Az újságíró az előadás során viccesen elmesélte, hogy végül egy hajszárítóval a kezében vette át a díját. 

A Pécsi jótékonysági esemény támogatói a Bőközi Mini Reggeliző és Termelői kisbolt hálózat valamint a Bőközi Prémium márka a magas minőségű, káros adalékanyagoktól mentes füstölt termékek előállállítója, a Global hang- fénytechnika, Pónya Levente és csapata, illetve a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. 

Sztárok, akik segítettek

Az egyik legszexibb magyar modell tűnt fel az ukrán menekülteknek segítők között

Jázmin Viktória, a magyar zászlós szépségkirálynő is segített a Nyugatinál

Drámai fejlemények: Horváth Grétához visszatért az ukrán menekültlány, akit pár napra befogadott

Kulcsár Edina és G.w.M. a nyugatinál töltötte az estét önkéntesként

(Kiemelt kép: Vujity Tvrtko Instagramja)