Vikidál Gyula ügynökmúltjáról újabb titkok derültek ki

Vikidál Gyula besúgóként bosszút állt.

2022. november 29., 08:17

Szerző:

Vikidál Gyula 2004-ben ismerte be, hogy 1981 és 1986 között Dalos fedőnéven a III/III-as csoportfőnökség ügynöke volt. A most 74 éves énekes annak idején „titkos megbízottként” szóbeli jelentéseket adott az állambiztonságnak, többek között Nagy Feróról és Erdős Péterről.

De nem csak róluk: az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára Facebook-oldalára felkerült azon iratok, amelyek szerint Vikidál Gyula jelentett olyan újságírókról is, akik akkori zenekarait, például a Kuglit vagy a Dinamitot kritizálták. Ez afféle bosszú lehetett: Vikidál nem bírta, hogy az újságírók kritizálják őt, ezért jelentést tett róluk.

A fenti poszt szerint 40 évvel ezelőtt a következőket jelentette Dalos fedőnéven Vikidál Gyula az Ifjúsági magazin általa kifogásolt cikkével kapcsolatban:

„a cikkben Czippán György azokat az együtteseket és előadókat, akik itthon és külföldön is nagy népszerűségnek örvendenek – Neoton Família, Edda, HIT, KFT, Prognózis, GM 49, Szűcs Judit, Katona Klári – langyos vízben fuldoklóknak nevezte és a kiutat véleménye szerint a a langyos vízből az »újhullámos« együttesek tudják megtalálni. A zenészek felháborítónak tartják, hogy a KISZ lapjában ilyen cikk megjelenhetett, mert ez egyértelmű kiállás az mellett, hogy nem az a lényeg, hogy a zenének a dalok szövegének mondanivalója legyen, hanem a színpadi »anarchia« és a közönség hergelése a cél. »Dalos« elmondása szerint ha egy engedéllyel rendelkező együttes a koncertjén úgy viselkedne mint egy »újhullámos« együttes, akkor az a működési engedélyükbe kerülne.”

A Blikk elérte Riskó Géza egykori újságírót, aki most a következőket meséli ennek kapcsán:

„gyűlöltem, amit Vikidál tett. Emlékszem, amikor 1980 elején elmeséltem Schuster Lórántnak, hogy Vikidál Gyula kilép a P. Mobilból és állambiztonsági háttérrel megalapítja a Dinamitot, hogy Erdős Péter és Bors Jenő támogatásával szétbomlassza a kritikus hangú zenekart, Lóri nevetett, nem hitt nekem.”

Riskó Gézának azonban igaza lett, Vikidál Gyula tényleg a Dinamit nevű együttesben folytatta 1980-tól, majd a P. Box tagja lett.

(A fent kiemelt kép 2015-ben készült. Fotó: Schumy Csaba – dfp.hu)