Vikidál Gyula Erdős Pétert is besúgta

A pártállami diktatúra abszurditásait tökéletesen leképező jelentést tett közzé az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára (ÁBTL). A dokumentum szerint 40 évvel ezelőtt A "Dalos" fedőnéven ügynökként működő Vikidál egy alkalommal a kommunista popcézárt, Erdős Pétert is besúgta.

2022. május 12., 13:10

Szerző:

A jelentés szerint "Dalos" arról panaszkodott tartótisztjének, hogy Erdős egy külföldi rendezvény során megrövödítette a fellépő magyar előadókat. 1982. áprilisában az NSZK-ban Magyar Kulturális Napokat rendeztek, amelyne fellépett az LGT, a Hungária, a KFT, a Muzsikás és Katona Klári.

Vikidál elmondása szerint ”a kint járt zenekarok tagjai úgy tudják, hogy az NSZK-ban a szervezők 45-50 DM. (nyugatnémet márka - a szerk.) napidíjat biztosítottak részükre. A napidijakat dr.Erdős Péter osztotta szét és minden indoklás nélkül fejenként a 3 napra l00 DM-et fizetett ki. A többi pénz sorsáról az érdekeltek semmit sem tudnak, a találgatásokból arra lehet következtetni, hogy dr. Erdős Péter saját zsebére dolgozott”. 

A tartótiszt megjegyezte azt is, hogy a jelentés „párhuzamos hálózati úton ellenőrzött, tehát mások is hasonló kellemetlen élményekről számolhattak be Erdős doktorral kapcsolatban.

Vikdiál Gyuláról 2004-ben a Magyar Narancs írta meg, hogy "Dalos" fedőnéven együttműködött a diktatúra állambiztonsági szerveivel. A zenész ezt be is ismerte, és elnézést kért azoktól, akikről jelentett.

(Kiemelt képünk: Vikidál Gyula és dr. Erdős Péter, Fotó: az ÁBTL Facebook-oldala)

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.