Szőke Zoltán először beszél a kirúgásáról – ő így élte meg, hogy elküldték Erdőkertesről

A Barátok közt egykori főgonoszát, Berényi Miklóst alakító Szőke Zoltán hosszú csend után először vállalt interjút, Szily Nórával beszélt.

2024. február 14., 14:40

Szerző:

Kisebb botrány lett abból tavaly, hogy Szőke Zoltán színészt elbocsátották az Erdőkertesi Faluház és Könyvtár éléről. Erdőkertes a budapesti agglomerációban található, Gödöllőtől nem messze, a Barátok közt egykori színésze itt dolgozott augusztusig, mint a Faluház és Könyvtár megbízott intézményvezetője. A színészt elsősorban a napi sorozatból ismeri az ország, de benne volt például az egy évadot megért, Totem című realityben is a TV2-n.

Erdőkertes önkormányzatának a honlapjáról derült ki egyszer csak tavaly nyáron, hogy a Szőke Zoltánt menesztették a pozíciójából, miután kiderült, hogy az önkormányzati támogatással megszerzett intézményvezetői képesítését arra használta fel, hogy megszerezzen még egy pozíciót, amit az ittenivel párhuzamosan akart végezni, holott elvileg mind a kettő napi 8 órás, teljes állás.

A poszt a következőket tartalmazza, nyolc pontba szedve, hogy mi vezetett ahhoz, hogy megválnak Szőke Zoltántól. Ebből kiderül, hogy az önkormányzat fizette a tanfolyamot, amit el kellett végezni ahhoz, hogy Szőke Zoltán és egy kollégája intézményvezetőként dolgozhassanak, erre a papír birtokában mind a ketten vállaltak még egy 8 órás pozíciót egy másik önkormányzatnál. Ezt az önkormányzatnak nem jelentették be, arról a testület csak egy Facebook-posztból értesült az alábbi bejelentés szerint:

„1. Szőke Zoltán, az Erdőkertesi Faluház és Könyvtár megbízott intézményvezetője, ez év április 30-án megszüntette Bajáki Bernadett munkaviszonyát az intézményben, majd 2 nappal később, május 2-án tanácsadói szerződést kötött vele. Eközben Kerepes Város Önkormányzat képviselőtestülete május 25-i ülésén Bajáki Bernadettet a Szabó Magda Művelődési Ház és Könyvtár intézményvezetőjének választotta. 2. Kerepesi Művelődési Ház hivatalos Facebook oldalán június 2-án közzétett videóban Bajáki Bernadett intézményvezetőként, Szőke Zoltán pedig művészeti vezetőként mutatkozott be. Erről az új munkavégzésről Erdőkertes Önkormányzata a Facebookról értesült. 3. Az önkormányzat számára nyilvánvalóvá vált, hogy ez egy kis magyar abszurd: az egyikük itt lett volna 8 órában vezető, mellette Kerepesen 8 órában tanácsadó, a másikuk Kerepesen lett volna 8 órában vezető, Erdőkertesen 8 órában tanácsadó. 4. Az Erdőkertesi Önkormányzat költségtérítéssel és munkaidő kedvezménnyel támogatta Szőke Zoltánt és Bajáki Bernadettet, hogy elvégezzék azt a tanfolyamot, ami az intézményvezetői pályázathoz szükséges végzettséget adta. Nyilván a saját intézményünk számára képeztettük őket, nem volt szó más karrierpályáról. 5. Az erdőkertesi képviselőtestület június 27-i ülésén úgy ítélte meg, hogy Erdőkertest komoly érdeksérelem érte. Nem járult hozzá ahhoz, hogy Bajáki Bernadettet a kerepesi vezetői pozíciója mellett visszafoglalkoztassa tanácsadói szerződéssel a Faluház. Másrészt nem járult hozzá a Képviselőtestület ahhoz, hogy 4 óra munkavégzésért 8 órás munkabért fizessen a fenntartó. 6. Ennek következményeként Szőke Zoltán megbízott intézményvezetői megbízatását nem hosszabbította meg a Képviselőtestület, de közművelődési munkatársként folytathatta volna munkáját a Faluházban. 7. Az új intézményvezető, Szurdi Miklós felkérte új feladatokra, és megkérdezte, hogyan kívánja megosztani munkaidejét az erdőkertesi és a kerepesi 8-8-órás állása között. Szőke Zoltán a kerepesi 8 órás munkavégzést jelölte meg. 8. Ezt követően Szőke Zoltán munkaviszonya a felek közös megegyezésével október 13-i hatállyal megszűnik, a munkáltató a munkavégzés alól mentesítette. Ezek a tények a Faluház körül. Az önkormányzat köszöni Szőke Zoltánék munkáját, az új vezetőnek, Szurdi Miklósnak eredményes munkát kíván.”

Igen, tragikus véletlen, hogy az utód éppen a héten elhunyt Szurdi Miklós lett. És erre pont tegnap került fel a YouTube-ra Szily Nóra friss interjúja, amiben Szőke Zoltán hosszú idő után először beszél a nyilvánosság előtt, és szóba kerül ez az ügy is. A színész így fogalmaz a művelődésszervezői munkával kapcsolatban:

„ami teljesen váratlanul és minden egyéb keresés nélkül jött az életembe, az a közművelődésben való szereplés. Az Erdőkertesi Faluház és Könyvtárnak a megbízott vezetője voltam két és fél évig. És ott próbálhattam, hogy vezetőként ezt hogy lehet olyan tarkára álmodni, hogy azt mindenki élvezze. Hogy a munkatársak is jól érezzék magukat benne, a település is, óvodástól a nyugdíjas korosztályig mindenki megtalálja a szórakozását.”

A színész említi, hogy a kapcsolati tőkéje megvolt ehhez a munkához, de a képesítése nem. Ezért elvégzett egy kétéves, akkreditált képzést a faluház vezetéséhez. Szily Nóra ezek után szóba hozza azt, hogy hogyan távozott Szőke Zoltán Erdőkertesről, de erről a témáról a színész csak ennyit mond, és a műsorvezető előre is bocsátja, hogy nem szeretné különösebben firtatni az ügyet:

„vége lett. Annak igen. Én inkább úgy érzem, hogy szüneteltetem a dolgot. [...] És amikor elkezdtem szüneteltetni a közművelődést tavaly nyáron, akkor ugyanazzal az intenzitással jött vissza az életembe a színház.”

Tekintse meg alább a teljes interjút!

(Kiemelt kép: YouTube/ZGL Média)