Szilveszteri bulira készül? Ezt a 3 receptet ajánljuk, ha egészséges ételre vágyik
Nem kötelező, hogy a szilveszteri buli az egészségtelen kajákról szóljon. Íme három tipp, reméljük, még időben.
A szilveszteri bulin az ember általában ott tart, hogy már egy hete eszi a nehéz és nem túl egészséges ételeket, de jön még egy utolsó nagy zabálás. Nos, ezt a részét a hagyománynak nem feltétlenül kötelező tartani, szóval hadd ajánljuk az ön figyelmébe néhány kímélőbb, egészségesebb receptet arra az esetre, ha egyszer kedve támad kipróbálni, hogy milyen egy évet a csömör érzése nélkül kezdeni.
Sült lazac vajas burgonyával
A lazac többek között annak köszönheti a népszerűségét, hogy nem annyira intenzív az íze, így sokan olyanok is fogyasztják, akik egyébként nem szeretik a halat-tengeri ételeket. De azon kívül, hogy finom, még fehérjében és omega-3 zsírsavban is gazdag, szóval az egészséges táplálkozásba remekül beilleszthető. Az alábbi egy nem bonyolult, klasszikus recept.
Elkészítési idő: 35 perc
Hozzávalók (1 adag):
- 5 közepes db burgonya
- 120 g lazac
- 20 g vaj
- 5 ek olívaolaj
- 1 közepes db póréhagyma (elhagyható)
- 1 ek citromlé
- 1 csokor petrezselyem
- só
Elkészítés:
1. Miután kivettük a halat a hűtőből, megtisztítjuk, szárazra töröljük, és hagyjuk, hogy átvegye a szoba hőmérsékletét.
2. A burgonyát hámozás nélkül egy nagy csipet sóval feltesszük főni annyi vízben, amennyi pont ellepi.
3. Miután megfőtt a krumpli, leöntjük róla a vizet és meghámozzuk. Az immár héj nélküli burgonyákat egy darab vaj és aprított petrezselyem kíséretében visszatesszük a lábasba, és közepes-magas hőfokon összeforgatjuk.
4. Serpenyőben fokhagymás olívaolajat hevítünk, ha már elég meleg, ráfektetjük a lazacot bőrös oldalával lefelé. Megszórjuk tengeri sóval, majd 3 perc után átfordítjuk, és további 3 percig sütjük, így a lazac szaftos marad. Ízlés szerint süthető a hal tovább is 3-3 percnél.
5. Tányérra szedjük a megpirult burgonyát és a lazacot. Érdemes citromlevet csepegtetni rá, és póréhagymát is szeletelhetünk mellé, de bármilyen friss salátával finom.
(Kép: Shutterstock)
Pikáns lencsesaláta
Ha mégsem válik be a hal, akkor legyen lencse, hiszen ez úgyis hagyományos étel a szilveszteri bulikon! Csak ezúttal mondjuk ne csülökkel vagy tarjával vagy malachússal készítse, hanem az alábbi módon.
Elkészítési idő: 45 perc
Hozzávalók (6 adaghoz):
- 20 dkg lencse
- só ízlés szerint
- 3 gerezd fokhagyma
- bors ízlés szerint
- 4 db borókabogyó
- 3 db babérlevél
- 2 db közepes méretű vöröshagyma
- 1 ek olívaolaj
- 20 dkg zeller
- 20 dkg sárgarépa
- 2 db közepes méretű újhagyma
- 1 kk kakukkfű
- 1 csipet frissen vágott petrezselyem
- 0.5 dl olívaolaj
- 1 ek mustár
- 2 ek fehér balzsamecet
Elkészítés:
1. A lencsét megmossuk, feltesszük főni, sózzuk, és teszünk mellé fokhagymát, egész fekete borsot, borókabogyót, babérlevelet, valamint egy kis fej hagymát. 20-25 percig főzzük.
2. Egy kanál olívaolajon megdinsztelünk egy felkockázott vöröshagymát. Amikor már kezd színt kapni, hozzáadjuk az 1x1 cm-es kockákra vágott zellert, majd pár perc múlva a felkockázott sárgarépát. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk kakukkfűvel, és néhány perc alatt félig puhára sütjük.
3. A megpárolt zöldségekhez hozzáadjuk a megfőtt lencsét, és két 1 centisre vágott újhagymát.
4. A dresszinghez összekeverünk 0,5 dl olívaolajat egy kanál mustárral, 2 ek fehér balzsamecettel, sózzuk, borsozzuk, és a zöldségekkel összekeverjük.
(Kép: Shutterstock)
Mézes-zabpelyhes keksz
Desszertajánlatunk is van, ez egy keksz, amiből bár szemet elmajszolhat az is, aki éppen fogyókúrázik, vagy legalábbis úgy érzi, hogy a kalóriákból az óévre most már nagyjából elég volt. Mézes-fahéjas-diós ízeivel remekül passzol egy szilveszteri bulira.
Elkészítési idő: 35 perc
Hozzávalók (10 adag):
- 20 dkg zabpehely
- 10 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 0,5 tk szódabikarbóna
- 1 tk fahéj
- 1 db tojás
- 5 ek méz
- 10 dkg margarin
- 1 marék dió (durvára darált, opcionális)
Elkészítés:
1. Elsőként elkeverjük a száraz alapanyagokat, hogy a szódabikarbóna megfelelően elvegyüljön.
2. A következő lépésként hozzáadjuk a nedves alapanyagokat. Érdemes a margarint először mikróban megmelegíteni. Ezeket egy darabig kevergetjük, majd amikor darabossá válik a tészta, elkezdhetjük gyúrni.
3. Amikor összeállt a massza, ízlés szerinti méretű golyókat gyúrunk, majd kilapítva sütőpapírral kibélelt tálcára helyezzük azokat.
4. A sütőben alul-felül sütéssel, 160 fokon hamar, kb. 25 perc alatt készre sül.
(Kiemelt kép: Shutterstock/Michelle Patrick)