Kampány indult a poénkodó skandináv keresztrejtvények ellen, a Barátok közt sztárja is tiltakozik

A skandináv keresztrejtvények szexista vicceivel van a gond.

2022. április 1., 10:49

Szerző:

Kampányt indított a Nők Egymásért Mozgalom, azaz a NEM! a skandináv keresztrejtvényekben található szexista viccek ellen. A mozgalom azt kifogásolja, hogy a rejtvények poénjai gyakran lealacsonyítóak és tárgyiasítóak a nőkre nézve, és erre néhány példát is bemutatnak, hozzátéve, hogy felhívásukat levélben eljuttatták a legnagyobb hazai rejtvénymagazinoknak, többek között a Fülesnek is, amely ebben a hónapban egy olyan házaspárt karikírozott ki, ahol a férj úgy gondolja, hogy a házimunka a nő dolga.

De természetesen más rejtvényújságban is megjelennek hasonló viccek, általában a skandináv típusú rejtvények megfejtéseiként.

A kampányba beszállt a fent kiemelt képen látható Farkasházi Réka is, aki az Instagramon osztotta meg a véleményét a kérdésről, de ezt itt nem idézzük, mert a Barátok közt egykori Kertész Mónikája nem szeretné, hogy más fórumon is megjelenjenek posztjai. Idézzük viszont, mit ír a NEM! a kérdésről a rajtadcsattan.hu című weboldalon:

„mi, nők nagy rajongói vagyunk a keresztrejtvényeknek – az olvasottsági adatok is ezt igazolják. Azonban megfejtésként sok »poén« rajtunk csattan. És ez szerintünk nincs rendben. Összeszedtünk néhány példát, amik tényleg megjelentek nyomtatásban. Valaki szerint oké volt, vagy talán ők sem gondoltak bele. Könnyű átsiklani felettük, mondva, hogy a humorban minden megengedett.”

A mozgalom a következőket is hozzáteszi a kritizált poénokról szóló posztokban:

„elég volt abból, hogy nőket tárgyiasító poénok köszönnek vissza a rejtvényújságokban!

Felháborodott hírességek

Gáspár Evelin fel van háborodva: nem engedték be egy budapesti étterembe

Árpa Attila felháborodott, trágár kirohanásban szidja a magyar egészségügyet

Opitz Barbi meztelen képével visszaéltek – felháborodottan beolvasott az elkövetőnek

(Kiemelt kép: dfp.hu)