Pomezanski György, a Felkínálom atyja most árulta el: mindenki rosszul mondja ki a nevét, igazából így helyes

Pomezanski György egy friss interjúban arról beszélt, hogy az országosan elterjedt kiejtés helyett igazából hogyan kellene ejteni a vezetéknevét.

2024. október 21., 11:34

Szerző:

Pomezanski György nagyobb lélegzetvételű interjút adott a Blikknek, a beszélgetés felvételét alább lehet megtekinteni. Az interjúban a Felkínálom című egykori tévéműsor vezetője visszatekint a pályájára, és kiderül belőle egy olyan érdekesség is a Pomezanski névről, amit eddig igen kevesen tudtak.

Így kell ejteni Pomezanski György nevét

A legtöbben Pomezsánszkinak ejtik a most 82 éves tévés személyiség vezetéknevét, de nem ez a helyes ejtési mód, derül ki rögtön az interjú legelején.

„Ez ugye egy lengyel név. Sokan gondolják, de így is van: apai ágon lengyelek voltunk, és aztán magyarok lettünk. A helyes kiejtés az, hogy Pomezányszki, csak a lágyító jel az n fölött az anyakönyvekben elveszett, mert nem értették: az a fölött van, oda kell tenni, vagy az n fölé...? Magyarul az n fölé nem teszünk semmit! A legegyszerűbb az volt, hogy azt mondták, hogy én vagyok a Pomezsánszki, és ez rajtam maradt. De az unokáimnak próbálom megtanítani, hogy igazából úgy hívnak minket, hogy Pomezányszki.”

Pomezanski György hozzáteszi, hogy a lengyel himnuszt hallva a mai napig ugyanúgy meghatódik, mint a magyar Himnusz hallatán.

Pomezanski György zsebében turkáltak

Annyira nagy siker volt a Felkínálom annak idején, hogy az adásban látható találmányokból Pomezanski György nyilván milliomos lett.

„Természetesen – mivel ez Magyarországon így van – azt gondolták, hogy én ebből valami szuper, önálló üzletet csinálok. Egy időben politikai körökben elterjedt, hogy nekem brókerirodám van Londonban, merthogy én vagyok az egyik leggazdagabb tévés. Hát nem volt brókerirodám”

– emlékszik vissza Pomezanski György a rendszerváltás környékén-után lábra kapott, de alaptalan pletykákra. Illetve annyiban mégsem alaptalan, vallja be maga a műsorvezető is, hogy ez egy annyira jó ötlet volt, hogy tényleg magában hordozta a meggazdagodás lehetőségét. Pomezanski György azonban nem a saját hasznát kereste, hanem azért dolgozott, hogy a műsorban bemutatott feltalálók-vállalkozók járjanak jól.

Itt találja a teljes interjút.

És ha van kedve nosztalgiázni, nézze meg az alábbi részletet a Felkínálom egyik adásából! Emlékezetes: ebben az 1978-ban indult műsorban technikai újításokról, találmányokról volt szó. A ma futó műsorok közül talán a Cápák közöttre emlékeztet némileg.

(Kiemelt kép: YouTube/Blikk)