Többszöri nekifutásra sem tudta helyesen leírni a Himnusz első sorát a Magyarságkutató Intézet

Nem tudta helyesen leírni a Himnusz első sorát a nyelvművelés ösztönzéséért is felelős Magyarságkutató Intézet. 

2024. január 23., 13:29

Szerző:

A Gulyáságyú Média szúrta ki, hogy a Kásler Miklós főigazgató által vezetett intézmény A magyar kultúra napjára időzített facebookos bejegyzésében azt írta:

„Isten, álld meg a magyart.”

Kölcsey Ferenc Himnuszának eredeti szövegében korabeli helyesírással ez úgy szerepel, hogy

„İsten áld meg a’ Magyart”

A Himnusz jelenlegi szövegében pedig mai helyesírással így írjuk helyesen:

„Isten, áldd meg a magyart”

Ezt a változatot a Magyarságkutató Intézet csak többszöri módosítás után találta el a Gulyáságyú Média beszámolója szerint, jelezve, a módosítgatások nyomát a Facebook megőrizte. A Magyarságkutató Intézet által megosztott szöveg („Isten, álld meg a magyart.”) valami olyasmit jelent, mintha az Istennek el kellene viselnie a magyarokat, avagy az Úrnak valamit meg kellene állnia a magyarok kapcsán – hivja fel a figyelmet a lap.

Nem csak a Himnusz kapcsán hibázta el a kommunikációját a Magyarságkutató Intézet

A Magyarságkutató Intézet nem először kerül a bírálatok kereszttüzébe, korábban A pozsonyi csata című, a témához nem méltó, roppant silányra sikerült animációs filmjükkel okoztak felháborodást. Akkor két  a régészeti kutatóközpont két munkatársa szakmai kritikával illette a pozsonyi csatáról készült, viták kereszttüzébe került animáció filmet, le is került a nevük az intézet honlapjáról.

A pozsonyi csatára összesen nettó 11,6 millió forintot költött a Magyarságkutató Intézet és további 12 millió forintot kaptak rá az alkotók a Médiatanácstól még 2017-ben. A filmgyártón kívül a Magyarságkutató Intézet még három embernek fizetett: Tóth Gabinak 502 ezret a filmhez írt dal felénekléséért, Kőházy Ferencnek 502 ezret a filmhez írt dal felmondásáért, és Tóth Gergelynek szintén 502 ezret a werkfilm elkészítéséért.

A film több olyan toposzt jelenít meg, történelmi tényként beállítva azokat, melyekben az ismeretterjesztés, a nem kellőképpen igazolt alternatív hipotézisek és a tudományosan megalapozatlan, vagy éppen meg is cáfolt mítoszok keverednek. A Magyarságkutató Intézet filmje többek között kételyek nélkül állítja, hogy a magyarok ősei a hunok; a magyarok a Kaukázus és a Fekete-tenger között éltek az 5. és a 9. század között; a Kárpát-medencei honfoglalással csak visszatértek ősi hazájukba; az itt talált népek kifejezetten örültek neki, hogy megjöttek a magyarok.

Évekkel később az intézet saját maga határolódott el az általa gyártott filmtől.

A magyar kultúra napja Himnusz születésének időpontja

A magyar kultúra napját egyébként éppen azért ünnepeljük január 22-én, mert Kölcsey Ferenc 201 éve szatmárcsekei magányában ezen a napon tett pontot a Hymnus, a’ Magyar nép zivataros századaiból című verse végére. Az első sor az Alaptörvény preambulumában is szerepel, bár felkiáltójellel.

(Kiemelt képünk: Kölcsey Ferenc: Himnuszának kézirata. Fotó: Wikipédia)