Melyik szó a kakukktojás? Csak az igazán brilliáns elmék jönnek rá 30 másodperc alatt

Nem is egy, hanem két kakukktojás megtalálása a feladat a legújabb rejtvényünkben.

2024. szeptember 5., 14:28

Szerző:

Tegnap egy gyufát kellett megtalálni délutáni rejtvényünkben, a ma délutáni feladványban pedig két kakukktojás a keresendő. Két szócsoportot talál alább, mint a kettőben van egy-egy oda nem illő elem.

Melyik két szó a kakukktojás?

Volt már kakukktojás-kereső játékunk korábban is, ez a mai talán egy fokkal könnyebb lett, már csak azért is, mert most csak hét szó közül kell kiválasztani az oda nem illőt. A bal oldalon dőlt betűvel szedve talál hét szót-kifejezést, a jobb oldalon pedig kivastagítva van szintén hét szó-kifejezés. Mindkét csoport tagjait valami más köti össze, viszont mindkét csoportban van valami, ami nem oda tartozik – hanem a másik oszlopba. A hét dőlt betűs szó között tehát van egy, aminek inkább a jobb oszlopban lenne a helye, és a vastagbetűs szóhalmaz is tartalmaz egy elemet, ami igazából a bal oldalra tartozik. Melyik tehát a két kakukktojás? Vagy úgy is meglehet fogalmazni a kérdést, hogy melyik két szót kéne kicserélni egymással, hogy teljes legyen a rend? Ha 30 másodpercen belül rájön, akkor ön minden bizonnyal a legügyesebbek és leggyorsabbak közé tartozik – a feladvány alatt talál egy órát, amivel, ha szeretné, mérheti, hogy időben rájött-e a megfejtésre.

 Kép: 168.hu/Gyulai Bence

Óra indul, a megfejtést az oldal alján találja!

Hogy legyen egy kis gondolkodási idő, illetve hely a kérdés és a válasz között, álljon itt egy visszaszámlálós videó, ami pont 20 másodperc hosszúságú. Ha gondolja, ennek segítségével mérheti, hogy sikerül-e időben megtalálni a két kakukktojást!

Itt a megfejtés

Nos, talán az első blikkre egyértelmű volt, hogy a bal oldalon valamilyen művekkel-filmekkel-kultúrával kapcsolatos dolgok vannak. Nos, ha ön filmcímekre gondolt, akkor elég közel jár, de például A padlás című musicalből nincs film... Igen, a bal oldalon, dőlt betűvel hat musical címe olvasható, és ezek közül a Chicagóból, a Mamma Mia!-ból, a Kabaréból és az Oliver!-ből van is filmverzió (igen, kicsit csaltunk, a rejtvényben nem mindegyik musicalcím szerepel teljesen pontosan). A Magyarországon is bemutatott Sakk az ABBA két férfitagjának műve, de filmváltozat egyelőre nincs belőle.

A jobb oldalon ezzel szemben egyszavas tautológiákat sorolunk, azaz olyan szavakat, amik ugyanazt mondják kétszer. A pedál önmagában is azt jelenti, hogy lábbal kell nyomni: kézpedál nem létezik, sőt, a szó gyökere a latin pes, pedis, amelynek a jelentése láb. Ugyanígy a CD rövidítés feloldása az, hogy compact disc, azaz kompakt lemez: nincs igazán szükség tehát arra, hogy odategyük mögé még egyszer, hogy lemez. Ehhez hasonlóan minden deszka fából van, valamennyi nincs olyan szék, amin állni vagy feküdni szokás, a maszkot csak az arcunkon szoktunk viselni, és ha valamit törlesztünk, az mindenképpen visszafizetést jelent – odatörlesztés nincs.

A két kakukktojás tehát a bal oldalon a hajsampon, hiszen a sampon önmagában is azt jelenti, amivel a hajunkat mossuk, a jobb oldalon a kakukktojás pedig a Broadway jelenleg legsikeresebb musicalje, a Hamilton.

(Kiemelt kép: 168.hu/Gyulai Bence)