Elkaszálták az X-Faktort az RTL-en, más tehetségkutató lesz helyette

Teljesen váratlan hír érkezett az RTL háza tájáról.

2023. február 3., 08:13

Szerző:

Bár tavaly év végén azzal lett vége az X-Faktornak, hogy idén majd folytatódik a műsor egy újabb évaddal, most azt írja a Media1 című oldal, hogy ez mégsem lesz így.

A hírportál úgy tudja, hogy az RTL már alá is írta a szerződést egy rivális formátum átvételére, úgyhogy X-Faktor helyett idén a The Voice kerül a csatorna képernyőjére. Ezzel a tehetségkutatóval kapcsolatban a legfontosabb információk, hogy azt direkt az X-Faktor konkurenciájának hozták létre, miután az X-Faktort azért kritizálták, hogy túl nagy hangsúlyt fektet az indulók személyiségére, háttértörténetére, karizmájára (erre a megfoghatatlan, leírhatatlan pluszra utal egyébként a műsor címe is). A The Voice szerint ezzel szemben csak a hang számít, ezért van, hogy a zsűri az első meghallgatásokon nem is látja az egyes indulókat, csak hallja őket: egyedül az énektudás alapján ítélnek.

A The Voice a magyar tévénézőknek sem ismeretlen: 2012-ben a TV2 rendezte meg ezt a tehetségkutatót. További hazai vonatkozása a The Voice-nak, hogy az adás amerikai verziójában indult 2015-ben Király Viktor, és az élő adásokig eljutott.

Az RTL mostani döntése olyan szempontból nem meglepő, hogy Amerikában már a The Voice kap nagyobb visszhangot, és ezzel párhuzamosan tavaly meg is változtatták a magyar X-Faktor szabályait úgy, hogy azok jobban emlékeztessenek a rivális műsor működésére.

A The Voice-szal kapcsolatban azt a kritikát szokták a legtöbben hangoztatni, hogy amíg az X-Faktor, elsősorban a brit X-Faktor olyan nemzetközi sztárokat termelt ki, mint a One Direction/Harry Styles vagy korábban Leona Lewis, addig a The Voice-ban egyetlen ilyen kaliberű karriert sem sikerült még beindítani.

A fentiek nem jelentik azt, hogy az X-Faktor végleg megszűnne: a 12. évad minden bizonnyal érkezik majd, csak nem idén. Az RTL oldalán továbbra is elérhető az űrlap, amivel elvileg a 2023-as szezonba lehet(ett) jelentkezni.

Érdekes párhuzam továbbá, hogy miközben az RTL egy olyan formátummal próbálkozik, ami korábban a TV2-nek már nem jött be, addig a TV2 is elővesz egy olyan formátumot, ami meg az RTL-en bukott be egy évad után.

(Kiemelt kép: RTL/X-Faktor)