Brutálisan drágák lettek a hazai koncertek: íme, mennyit kérnek Majkáék vagy a Tankcsapda

Van, akinek hétmillió forintos gázsija van. 

2022. április 20., 07:29

Szerző:

Egyre többen panaszkodnak arra, milyen drága lett az élő zene Magyarországon. Vannak olyan zenészek is, akik a három évvel ezelőtti ár dupláját kérik egy fellépésért. Most a Blikk birtokába került egy lista, ami igazolja a felháborodó kommentelők állításait. A lista szerint a legnépszerűbb előadók, mint a Tankcsapda, Majka és Curtis vagy a Beatrice 2,5-7 millió forintot kérnek el egy koncertért.

A legdrágább még mindig a Tankcsapda a hétmilliós gázsijával, de Majkáék is 6 és fél millió forintért csinálnak végig egy másfél órás koncertet. 2018-ban hárommillió forintot kértek. Majka azonban sosem rejtette véka alá, hogy megkérik az árát a koncerteknek, aki bár most nem nyilatkozott, de korábban az Indexnek elmondta: öt teherautóval és 24 fős stábbal, továbbá komoly technikával dolgoznak. A Tankcsapda menedzsere azonban megindokolta, miért kérnek el ilyen magas összeget.

„Összetett a kérdés, eleve nem mindegy, hogy egy saját szervezésű koncertről beszélünk, ahol közel kétszázan is dolgoznak egyszerre, vagy egy fesztiválra megyünk, ahol bár sok minden eleve adott, de még így is húsz fő körüli stábbal érkezünk, négy teherautóval. Az idei minden szempontból óvatos év lesz, mert a szervezők, a közönség és a zenekarok is csak a szezon után látják majd, hogyan zárul. A covid után ugyanis ez az első olyan év, amikor végre megtelnek a zenészek koncertnaptárai. Mi évről-évre óvatosan emelünk annyit, amennyivel nekünk is többe kerül ez a produkciós gépezet mozgatása, azt azonban tudni kell, hogy egy ilyen produkció létrehozása hatalmas összeg, és ennek jelentős részét visszaforgatjuk az együttesbe, például a koncertek látványvilágába. Közel sem csak arról van szó tehát, hogy a fellépések után bejövő bevételt egyszerűen elosztja egymás között a színpadon álló három ember”

– nyilatkozta Bakó Csaba a Blikknek.

A Wellhello frontembere, Fluor Tomi azonban úgy gondolja, hogy nem lehet sem a fellépőkkel, sem a szervezőkkel megtenni, hogy irreálisan magas összeget kérjenek el. Ők közel négymillió forintot kérnek egy hetvenperces koncertért jelenleg. Hozzátette, hogy ők a korábbi áraknál maradtak, valamint ez a nyár már lehet olyan, mint a koronavírus előtti, ám idén már csak 50 fellépést vállaltak, mert nem akarják túlhajtani magukat.

A A Back II Blackből ismert Bebe még a pandémia előtt emelt árat, ám azóta nem, így az ő negyvenperces műsora 275 ezer forintba kerül. Az énekes szerint akinél nagyon fut a szekér, az annyit kérhet, amennyit akar, ő azonban a zenélés mellett mással is foglalkozik, mert a covid-helyzet megtanította arra, hogy több oldalról bebiztosítsa magát. 

Tilinger Attila, aki a mulatós zenekarok menedzseléséért felel, szintén kifejtette a véleményét.

„Nagyon összetett kérdés, hogy ki mennyit kérhet el egy előadásért, de összességében azt mondanám a magyar zeneipar alaposan túl van fizetve, ha nem is a külföldi előadókhoz, de az egyéb magyarországi szektorokhoz képest”

– nyilatkozta a lapnak.

Ezeket se hagyja ki!

Lakatos Márk elárulta, miért költözött ki Spanyolországba

Dombóvári Istvánnak a halálhírét keltették: így reagált a humorista

Rúzsa Magdi felsorolta, hányan segítenek neki az ikrekkel

(Kiemelt kép: Majka Instagramja)