László Zsolt: Nekem ez, hogy Nemzeti Színház, így nem jelent semmit, számomra nincs tartalma

László Zsolt 11 évig volt a Nemzeti Színház társulatának tagja, de azt mondja, számára ez az elnevezés nem sok mindent jelent.

2024. augusztus 18., 06:37

Szerző:

László Zsolt idén bekerült a Halhatatlanok társulatába, és ebből az alkalomból szerepelt az ATV-n a Húzós című műsorban. Beszélt a barátságáról Alföldi Róberttel, de arról is, hogy számára mit jelent az, hogy egy színház a „Nemzeti Színház”.

László Zsolt és Alföldi Róbert

A budapesti színházba járók jól tudják, milyen gyümölcsöző barátság van László Zsolt és Alföldi Róbert között: a Nemzeti Színház egykori igazgatójának rengeteg nagy sikerű rendezésében volt főszereplő a frissen halhatatlannak választott színész. László Zsolt egy érdekes dolgot emel ki a karrierjével kapcsolatban az alább megtekinthető interjúban: Alföldi Róbert első felkérései egy új fejezetet nyitottak a karrierjében.

„Amikor kezdtem, akkor inkább zömében az úgynevezett «hősök» találtak meg. És akkor Alföldi Robi volt az, aki akkor szabadúszós időszakban, az Új Színház után, aki elkezdett ezekkel a negatív szerepekkel bombázni. Az egy felfrissülés volt nekem színészileg a pályámon, hogy ezt valaki belémlátja, ilyet akar tőlem. [...] Én nagyon örültem ennek, hogy a bennem szunnyadó vérfarkast birizgálja ezekkel a szerepekkel. [...] Sokkal izgalmasabb szerepek általában a negatívok. Valahogy szabadabban gondolkodunk róla, hogy mi lehet az a frusztráció, az a belső motiváció, az a sértettség... számtalan oka lehet annak, hogy valaki gonosszá válik”

– emlékszik vissza László Zsolt.

László Zsolt és a „Nemzeti színház”

Az interjú riportere, Rónai Egon aztán egy ponton arra próbál utalni, hogy mekkora presztízse van annak, ha egy színész bekerül a Nemzetibe. Így fogalmaz:

„Nemzeti Színház – azért ott lenni is nagy dolog, ott maradni is lehet nagy dolog”

Erre mondja László Zsolt a következőket:

„Nekem ez a gesztus, ahogy így mondtad, hogy Nemzeti Színház, így nem jelent semmit. Egy színház. És akkor meg lehet kövezni engem emiatt, számomra nincs tartalma ennek a... [...] Amikor odaszerződtem, akkor rengeteg kétely volt bennem, hogy oda lehet-e menni. Az egész körülmény, ahogy az épület lett, minimum ambivalens. De egy olyan korszakban talált meg – Vidnyánszky Attila hívott oda és a Schwajda György – amikor elegem volt a szabadúszói létből. [...] Hálás voltam azért, hogy tagja lehetek egy társulatnak, főleg egy új társulatnak.”

Aztán Alföldi Róbert lett a Nemzeti Színház igazgatója, majd négy év után távoznia kellett, és ekkor László Zsolt úgy érezte, hogy neki szintén mennie kell. Így magyarázza meg a döntését, hogy nem maradt a Nemzetiben:

„Nekem fontos volt, hogy azután a négy év után, meg egy ilyen barátsági kapcsolat, hosszú-hosszú idő után én azt mondjam, nem maradok ott a Nemzetiben a Robi miatt. Meg miattam, magam miatt.”

László Zsolt hozzáteszi, hogy bár kíváncsi volt arra, hogy milyen színházat csinál Vidnyánszky Attila, csak egy-két előadást látott korábban, az utóbbi időben már nem jár előadásokra, rég volt ott utoljára nézőként.

(Kiemelt kép: YouTube/ATV)