Lagzi Lajcsi kiszabadult: elárulta, mi változott a legnagyobbat kint, amíg ő bent lehúzott 432 napot

Elsőre ugyan tényleg nem engedélyezte a bíróság Lagzi Lajcsi számára a reintegrációs őrizetet, de aztán végül csak megszületett a mulatóssztárnak kedvező döntés.

2024. július 3., 09:01

Szerző:

Galambos Lajos, azaz művésznevén Lagzi Lajcsi 2023. április 25-én kezdte meg a három év hat hónapos börtönbüntetéséből az előzetes után fennmaradt idő letöltését. A legutóbbi hírek szerint, bár a mulatóssztár rendkívül rossz egészségi- és lelkiállapotban van az intézményben, a trombitás egyre bizakodóbb volt, mivel úgy tűnt, hogy a nyár végén végre otthon lehet – legalábbis ezt írta tavasszal az Index. Ehhez képest egy hete sincs még, hogy a Blikk azt írta, hogy elutasították Galambos Lajos kérelmét, ezért idén június helyett legkorábban jövő áprilisban szabadulhat majd. Hát egyik se jött be, Lagzi Lajcsit július 1-én, azaz hétfő hajnalban titokban hazaengedték.

Lagzi Lajcsi otthon folytatja

Lagzi Lajcsi már nyilatkozott is a Blikknek boldogasszonypusztai otthonából. Így beszél arról, hogyan vált mostanra lehetségessé a szabadulása:

„A reintegrációs kérelem minden feltétele adott volt, ám valamiért első fokon a bíróság nem látta biztosítottnak a társadalmi életbe való fokozatos visszatérésemet, ezért volt szükség egy újabb, kibővített beadványra. Erről aztán nem egy bíró, hanem egy bírói tanács döntött, szerencsémre kedvezően.”

Lagzi Lajcsi részletesen beszél az interjúban szabadulása perceiről és a kint töltött első órákról-napokról. Mint mondja, a legmeglepőbb számára, hogy mennyit változott a három gyermeke az elmúlt bő egy évben:

„A kedvenc ételeimmel vártak, falusi májgaluskaleves, rakott krumpli, rántott hús és lecsó, de csak pár falatot tudtam enni – jól laktam azzal, hogy őket láthattam. Kiültünk a teraszra, és órákon át csak beszélgettünk, meséltek magukról, de sokszor percekig csak hallgattunk és egymást néztük. A nagy csendben azok a pillanatok is beszédesek voltak. Azt láttam rajtuk, hogy nagyon önállóak lettek az elmúlt időszakban. Amikor elköszöntünk egymástól 14 hónappal ezelőtt, a gyermekeimet öleltem meg, most viszont már kész felnőttek ültek ott velem.”

Az alábbi kép 2020-as, azaz még jóval a bevonulás előttről van.

Zalatnay Sarolta tanácsai Lagzi Lajcsi számára

A most 76 éves énekesnő 58 volt, amikor szabadult annak idején a börtönből. Ő márciusban a Bors interjújában arra figyelmeztette Lagzi Lajcsit, hogy nem lesz könnyű az újrakezdés, ha egyszer kiengedik, azaz most.

„Nehéz volt, nagyon nehéz, Lajcsinak is az lesz! Amikor a börtön után az első időszakban a fellépésre mész, ott állsz a színpad mögött és reszket kezed-lábad, hogy mit fognak szólni hozzád, hogy fognak rád reagálni”

– meséli Zalatnay Sarolta. Hozzáteszi még többek között a következőket is, szintén némi figyelmeztető éllel:

„A közönség olyan, mint a gyerekek, őszintén úgy odamondanak, hogy csak na… Szerintem Lajcsi van olyan erős, hogy ő ezt meg fogja tudni csinálni, hogy elhatározza, hogy folytatja a zenélést tovább. Neki sok előnye van, ami hátrány is. Ő gazdag, van saját háza, ami előny, de közben pont ezért, mert vagyona van, azt nem igazán szeretik az emberek egy ilyen helyzetben. Miközben könnyebbség, hogy ha nincs fellépése, akkor is van mit ennie, de nehezebb lesz emberek közé mennie. Én szurkolok neki! Azt még el kell mondanom, hogy én az elmúlt évek ellenére mai napig összerezzenek, ha meghallok egy szirénát, vagy kulcscsörgést, vagy valaki hangosabban zárja be az ajtót, ezek mai napig kísértenek!”

(Kiemelt kép: Galambos Lajos Instagramja)