Botrányok és tragédiák – súlyos év volt 2022 a brit királyi családnak

A királyi családban idén zajlott az élet! 

2022. december 23., 09:00

Szerző:

A királyi család sosem arról volt híres, hogy botrányoktól mentes az életük, de az idei év talán mindenen túltett. A 2022-es évet még az imádott brit uralkodó, Erzsébet királynő halála is beárnyékolta. Nem csak az Egyesült Királyság, de az egész világ egy emberként gyászolta II. Erzsébetet szeptemberben. 

A 2022-es év eleje András hercegtől volt hangos: Erzsébet királynő fiát szexuális erőszakkal vádolták meg, valamint kapcsolatba hozták egy elítélt szexuális bűnelkövetővel. Jeffrey Epstein egy népszerű amerikai üzletember volt, de zárt ajtók mögött megbocsáthatatlan bűnöket követett el. Epstein 2019-ben a börtönben hunyt el, rejtélyes körülmények között. 

András hercegnek bíróság elé kellett állnia, de végül peren kívül megegyezett a sértettel. Ennek ellenére Károly király testvére elvesztette a kiváltságait, tehát visszaadta az édesanyjának, Erzsébet királynőnek a katonai és uralkodói címeit. 

Habár Katalin hercegné és Vilmos herceg látszólag makulátlan életet élnek, a rosszindulatú pletykák őket sem kímélték: idén ismét felröppent a pletyka, hogy a leendő uralkodó megcsalja a feleségét. A pletykák szerint Vilmos szeretője egy Rose Hanbury nevű nő, akivel hosszú ideje jó barátságot ápol, valamint Katalin hercegné előtt egy párt alkottak. Valószínűleg az sosem fog kiderülni, hogy van-e igazság abban, amit a bulvárlapok írnak vagy az egész csak kitaláció. 

Szeptemberben az egész világot lesokkolta a hír: 96 éves korában elhunyt Erzsébet királynő. Júniusban II. Erzsébet még a platina jubileumát ünnepelte és a Buckingham-palota erkélyéről köszöntötte a népet. A jeles eseményre még Meghan Markle és Harry herceg is hazalátogattak, valamint viszonylag botránymentesen lezajlott az egy hétig tartó ünnepség. 

A platina jubileum után II. Erzsébet Balmoralba utazott. A halála után megjelentek olyan információk is, hogy a királynő szándékosan utazott a kedvenc rezidenciájára Skóciába, ugyanis ott akart meghalni. A halálakor mellette volt Károly király és Anna hercegnő. Később Balmoralba utazott a másik két gyermeke, valamint unokái, Vilmos és Harry herceg is, aki éppen Európában tartózkodott a feleségével. 

Erzsébet királynő temetése már nem volt teljesen botránymentes: sokan kiborultak azon, amiért Harry herceget nem ültették az első sorba, ahol Vilmos herceg és a családja, valamint Károly király ült. Szintén nagy vitát váltott ki, hogy nem viselhette a katonai egyenruháját a temetésen. A másik feszültség a családban akkor lehetett, amikor Károly király megtiltotta Harrynek, hogy Meghan Markle is Balmoralba utazzon vele. 

A bombát az év utolsó hónapjában dobta le Meghan Markle és Harry herceg: a házaspárnak megjelent egy 6 részes dokumentumsorozata a Netflixen. A pár kendőzetlen őszinteséggel beszél arról, hogy az egykori színésznő rasszizmus áldozata volt az Egyesült Királyságban, valamint a média célpontja lett, de ezeket a támadásokat a királyi család tagjai figyelmen kívül hagyták. Harry herceg arról is beszámolt, hogy a híres Megxit találkozón Vilmos herceg őrjöngve üvöltözött vele, amikor megtudta, hogy a fivére és a felesége a tengerentúlra költöznek. 

Meghan Markle és Harry herceg azt is állítják, hogy a királyi család tagjai direkt megakadályozták, hogy beszélhessenek a királynővel, valamint az a pletyka sem igaz, hogy II. Erzsébet 10 perccel a bejelentés előtt tudta meg, hogy a házaspár, mire készül. Nos, az biztos, hogy ez a dokumentumsorozat nem fog segíteni abban, hogy Harry herceg és Meghan Markle békét kössenek a családdal. Vilmos herceg, Katalin hercegné, Károly király és senki más a királyi családból nem kommentálta az állításokat. 

(Kiemelt kép: Shutterstock)