Kiderült, mennyi kárpótlást kell fizetnie Kasza Tibi cégének a becsapott vevőknek

A Gazdasági Versenyhivatal úgy döntött, hogy Kasza Tibi cége, a Manker csak akkor nem kap bírságot, ha fizetnek mindenkinek, akit becsaptak.

2024. augusztus 6., 09:24

Szerző:

Kasza Tibi fogyasztós, illetve szépségmárkája, a Manker hatalmas siker volt az utóbbi években, de amint azt a Gazdasági Versenyhivatal megállapította, a sikert úgy érték el, hogy termékeiket gyógyítóhatás ígéretével kínálták, miközben ilyen hatása a szóban forgó termékeknek nem volt. Hát most jöhetne a bírság, de ehelyett a GVH most egy másik módszert alkalmazott.

Ha ön is vásárolt, Kasza Tibi jön önnek egy ezressel

A GVH úgy döntött a Manker ügyében, hogy a cég, illetve annak tulajdonos-ügyvezetője, Kasza Tibi jogsértően sugallták a felületeiken, hogy a Challenge termékcsaláddal megelőzhetők, kezelhetők, sőt gyógyíthatók bizonyos betegségek. Tekintettel arra, hogy a termékeknek ilyen hatása nincs, a GVH meglátása szerint a megfelelő büntetés az lesz, ha Kasza Tibi cége minden olyan vevőnek fizet ezer forintot, aki 2021. július 15. és 2022. augusztus 5. között vásárolt a vizsgálatban érintett termékekből.

A Forbes.hu azt írja, hogy a vevőknek emailben kell jelentkezniük és megadniuk a számlaszámukat, azt viszont nem írja, hogy hogyan kell bizonyítaniuk a vásárlóknak, hogy tényleg vásároltak. Feltehetőleg ehhez valami nyugtát kell bemutatni, kérdés persze, hogy ki tartja meg a vásárlást bizonyító iratot két-három évig, ha egy fogyókúrás étrend-kiegészítőről van szó. És nyilván kérdés az is, hogy hányan fogják venni a fáradságot, hogy nyugtaelőkeresésbe és emailezésbe kezdjenek abban a reményben, hogy majd kapnak érte egy ezrest Kasza Tibitől.

Minden jel arra mutat tehát, hogy Kaszáék nem fognak csődbe menni ettől az akciótól, a Forbes ugyanis kiemeli a következő adatokat is:

„A Challenge Diet Kft.-nek 2022-ben közel 1,9 milliárd forintos árbevétele volt, de tavaly, mondjuk, ennek csak az ötöde, a profit pedig 600 millióról 145 millióra esett. Bár így is kivettek legutóbb 225 millió forint osztalékot a cégből. A szóban forgó Manker Beauty Kft.-nek 2022-ben 4,7 milliárd forint volt az árbevétele, tavaly pedig 3,7 milliárd forint. Az adózott eredmény tavalyelőtt 1,3 milliárd, tavaly 1,22 milliárd forint lett, osztalékot nem fizettek ebből.”

Ha Kasza Tibi az egész országban minden tizedik embernek adna egy-egy ezrest, még akkor is maradna 220 millió forintjuk csak a Manker Beauty Kft. csak tavalyi adózott hasznából.

Érdekes egyébként, hogy Kasza Tibi hivatalos Instagramja bő két éve nem frissül: az alábbi poszt a legutóbbi, 2022 júliusában promózta vele a Pénzt vagy éveket című műsort.

A Challenge Diéta hivatalos Instagramja pedig mindössze két posztot tartalmaz, ezek közül az egyik 2018-as, a másik 2021-es.

(Kiemelt kép: Kasza Tibi Instagramja)