Túl van a beavatkozáson Károly király: Kamilla elárulta, hogy van az uralkodó

Károly királyt prosztata-megnagyobbodás miatt kezelték, miután péntek reggel kórházba szállították

2024. január 26., 20:11

Szerző:

Kamilla királynő szerint Károly király jól van a pénteki kórházi beavatkozást követően, várhatóan legalább egy éjszakát a kórházban tölt. A BBC szerint a beavatkozást a London Clinic magánkórházban hajtották végre, ahol Katalin walesi hercegnőt a múlt héten műtötték meg. A király, saját kezelését megelőzően, péntek reggel meglátogatta menyét a kórházban. A magas rangú királyi családtagok egészségi állapotáról ritkán közölnek részleteket, így meglepő, hogy ezúttal a király és a hercegné állapotáról is beszámolt az udvar.

A hírek szerint Károly király azért hozta nyilvánosságra egészségügyi problémáját, hogy üzenjen vele más férfiaknak, hogy vizsgáltassák meg prosztatájukat. A nyilvánosságra hozatalt követően a britek közt megnövekedett a prosztata-megnagyobbodásra vonatkozó keresések száma, ezt a hírt pedig az orvosok és a jótékonysági szervezetek is szívesen fogadták. A Buckingham-palota ezt követően közleményt adott ki, mely szerint a király nagy örömmel értesült arról, hogy diagnózisa pozitív hatással van a közegészségügyi tudatosságra. Egyúttal köszönetet mondott azoknak is, akik jókívánságaikat küldték el neki.

Károly király a homeopátiás kezelés híve is

A 75 éves Károly király a megnagyobbodott prosztata miatti „korrekciós eljárást" a múlt héten hozta nyilvánosságra. Csütörtökön Sandringhamből Londonba utazott, hogy megoperálják.

A brit Nemzeti Egészségügyi Központ (NHS) szerint az idősebb férfiaknál gyakori a jóindulatú prosztataprobléma, amely nem egyenlő a rákos elváltozással. Körülbelül minden harmadik 50 év feletti férfinél jelentkeznek a prosztata-megnagyobbodás tünetei. 

Károly király orvosi kezelése nincs akkora mérvű, hogy alkotmányos változtatásokat igényeljen. Nem lesz szükség „államtanácsosokra”, akik be tudnak állni, ha egy uralkodó súlyosan beteg – mondta Rishi Sunak miniszterelnök szóvivője, aki egyben jókívánságait küldte a királynak és gyors felépülést kívánt neki.

III. Károly orvosa egy bizonyos Dr. Michael Dixon alkalmazása felborzolta a kedélyeket a király trónra lépése után: Dixon ugyanis támogatja a homeopátiás kezeléseket (ahogyan azt Károly is teszi évtizedek óta) és főleg a gyógynövények használatát szorgalmazza.

Katalin hercegné pár nappal ezelőtt esett át egy műtéten. A palota még nem árulta el, hogy Katalin hercegnét miért kellett megműteni, annyit viszont közöltek, hogy nem rák miatt operálták – írta meg a Cosmopolitan. Az információk szerint a hercegné jól van, ennek ellenére 14 napot fog kórházban tölteni, utána pedig otthon folytatja a felépülést, így áprilisig az összes programját lemondták. Férje, Vilmos herceg is visszavonul arra az időre, míg Katalin haza nem megy, a trónörökös érthető módon családját szeretné támogatni ebben az időszakban.

(Kiemelt kép: III. Károly brit király a londoni Buckingham-palotában 2023. december 13-án. Aaron Chown / AFP)