Történelmet írt Tokióban az olimpiák első nyíltan transznemű sportolója

Quinn a kanadai női fociválogatott tagjaként éremszerző.

2021. augusztus 6., 06:29

Szerző:

Pénteken tartják a női labdarúgás döntőjét a tokiói olimpián, és az aranyéremért folyó meccs történelminek számít azért, mert részt vesz benne az olimpiák történetének első transznemű sportolója, Quinn. A női testbe született, egynevű focista a kanadai csapat tagjaként 2016-ban Rióban már megszerzett egy bronzérmet, de ekkor még nőként élt, és nem beszélt arról nyilvánosan, hogy nem érezné jól magát a testben, amiben született. Quinn tavaly comingoutolt transzneműként, de egyben nem bineráis (non-binary) identitásúnak is vallja magát, ezért angolul a férfi vagy a női névmások helyett a they-them névmásokat használja önmagára. Amikor a tokiói csapatba szintén bekerült, Quinn vált a világ első nyíltan transznemű olimpikonjává.

Az ő történetében tehát az az újdonság, hogy a comingout után jutott ki az olimpiára, ez eddig rajta kívül még senkinek sem sikerült. Arra viszont volt példa már, hogy egy egykori olimpikon utólag nyíltan felvállalja transzneműségét – a leghíresebb minden bizonnyal Caitlyn Jenner. Ő annak idején férfiként nyert olimpiai aranyérmet, majd évtizedekkel később nőként kezdett élni, és aközben comingoutolt transzneműként, hogy szerepelt a Keeping Up With The Kardashians című realityben feleségével, lányaival és nevelt lányaival. De térjünk vissza Quinnhez.

A BBC a héten terjedelmes cikkben foglalkozott a 25 éves sportolóval, felhívva arra a figyelmet, hogy az olimpiai szabályai szerint az olimpikonok besorolásakor a biológiai nemet veszik figyelembe. Ezért lehetséges, hogy Quinn továbbra is a női csapat tagja, miközben önmagát nem tartja nőnek – igaz, férfinak sem. A futballista mindenesetre nemrégiben megmutatta az Instagramon, hogy mellműtétet végeztek el nála.

„Nagyon félelmetes volt, amikor próbáltam megismerni önmagamat, és nem értettem, hogy van-e jövőm a futballban, vagy akár az életben egyáltalán bárhol. Nagyon nehéz, amikor az ember nem lát önmagához hasonló embereket se a médiában, se a saját szakmájában”

mondja Quinn a BBC-nek azzal kapcsolatban, hogy miért fontos számára, hogy a nagyközönségnek megmutassa magát. A sportoló azt meséli, egyetemista korában sokat küzdött önmagával, és amikor először találkozott ekkor transznemű emberekkel, ez segítette őt ahhoz, hogy megismerje önmagát. Korábban ugyanis még a nyelvezettel sem volt tisztában, amivel akár saját maga vagy mások számára kifejezhette volna, hogy mi zajlik benne. Quinn hozzáteszi, a kanadai női futball legnagyobbrészt támogató közegnek bizonyult a számára, még ha találkozott is tudatlansággal itt-ott.

(Kiemelt kép: Quinn Instagramja)