III. Károly királyt és feleségét tojással dobta meg egy tüntető – videó

III. Károly király és Kamilla királyné tojásdobáló merénylőjét azonnal elfogták.

2022. november 9., 14:26

Szerző:

III. Károly király brit uralkodóról és feleségéről egy megdöbbentő videó került fel a netre szerda délben. Máris mutatjuk a felvételt, alatta találja a részleteket az MTI tudósítása és a Huffington Post cikke alapján.

Amint a videóból is egyértelmű, a merénylő nem célzott túl jól, a tojászápor egyik lövedéke sem találta el az uralkodót, akit idén ősszel egyszer már megviccelt valaki egy hasonló helyzetben.

III. Károly király és hitvese, Kamilla egyébként az észak-angliai Yorkban van éppen, abból az alkalomból látogattak ide, hogy elkészült az uralkodó néhai édesanyja, II. Erzsébet királynő szobra. Ez az első szobor, amely halála után készült a két hónapja elhunyt királynőről. A szobrot a yorki székesegyházban helyezték el, és a király a műalkotás avatására utazott feleségével a városba, amely az anglikán egyház második legfontosabb székhelye Canterbury után.

A szerdai ceremónia előtt az uralkodó Kamilla kíséretében gyalogosan végigjárta a környező utcákat, hogy személyesen üdvözölje az összegyűlt többezres tömeget, amikor a tömegből egy férfi több tojást hajított rájuk. A helyszíni felvételek szerint a tojások egyiküket sem találták el, és a király különösebb ijedelem nélkül, láthatólag tréfálkozva nyugtázta az incidenst, amely az ősi városkapu, a Micklegate Bar közelében történt. Több évszázados hagyomány, hogy a Yorkba látogató uralkodók ezen a kapun át lépnek be a városba.

A rendőrök a tojásokkal dobálózó férfit néhány másodperc alatt legyűrték, őrizetbe vették és elvitték a helyszínről. Kilétéről és indítékairól egyelőre nem hangzott el hivatalos tájékoztatás. Hasonló esetek rendkívül ritkák a brit uralkodócsalád történetében, bár volt példa ennél sokkal veszélyesebb incidensekre is. Több mint négy évtizede, 1981 júniusában egy fiatal férfi II. Erzsébet királynő hivatalos születésnapjának nyilvános ceremóniáján a tömegből hat lövést adott le az ünnepség helyszínére lóháton érkező uralkodóra, de a fegyverben vaktöltények voltak.

(Kiemelt kép: a brit királyi család Instagramja)