Kiderült, mi lett Grétsy László hagyatékának a sorsa

Grétsy László nyelvész, nyelvművelő, főiskolai tanár és televíziós személyiség idén januárban hunyt el.

2024. szeptember 26., 15:09

Szerző:

A 91 évesen elhunyt Grétsy László személyes tárgyai bukkantak fel egy internetes árverésekkel foglalkozó oldalon.

Grétsy László díjait elárverezik

A Mandiner bukkant rá egy közelebbről meg nem nevezett, online árverésekkel foglalkozó oldalon Grétsy László személyes tárgyaira, elsősorban díjaira, kitüntetéseire. Az Álljunk meg egy szóra! című műsorból is ismert nyelvész a Duna Médiaszolgáltatótól 2020-ban kapott Tőkéczki László-díjat. Az oklevél mellé egy Apponyi mintás Herendi váza is járt – 28 ezer forintért kelt el az online árverésen.

Grétsy László más személyes tárgyait is értékesítették már, de van, amire továbbra is licitálhat az, aki megtalálja, hogy melyik oldalról van szó. Még nem kelt el Vágó István kollégájának sem a Szarvas Gábor-díja, sem a Magyar Nyelvőr-díja, amelyet szintén 2020-ban adtak át a számára.

Nemcsak az nem derül ki, hogy melyik oldalon találhatóak ezek az árverések, de azt sem lehet tudni, hogy pontosan ki az eladó és miért döntött úgy, hogy megválik ezektől a tárgyaktól.

Grétsy László rendkívüli karrierje

Nem sok nyelvész mondhatja el magáról, hogy egy ország által ismert és szeretett médiaszemélyiség vált belőle, de Grétsy Lászlóra ez igaz. A későbbi tanár úr az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán végzett magyar–történelem szakon, 1954-ben szerzett diplomát. Fokozatosan a nyelvtudomány felé fordult, 1960-ban szerezte meg a nyelvtudományok kandidátusa címet. Diplomájának megszerzése után a Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézetének tudományos munkatársaként kezdett el dolgozni, melynek később főmunkatársa lett. 1971-ben a mai magyar nyelvvel foglalkozó osztály vezetőjévé nevezték ki, és az ELTE Tanárképző Főiskolai Kar magyar nyelvi tanszékének vezetője lett. 1992-ben az MTA Magyar Nyelvi Bizottságának társelnökévé választották.

Országszerte ismertté a magyar nyelv hagyományaival, illetve annak ápolásával kapcsolatos népszerű televíziós műsorai tették. Az első tévés műsora 1960-ban indult, Családi félkör címmel, majd sorban következtek A nyelv világa, a Szójáték klub, a Szabálytalan nyelvtanóra, az Álljunk meg egy szóra, a Gyöngyök, végül, 2004-ig, az Anyanyelvi szószóló. Ezek közül a legismertebb a Vágó Istvánnal közösen vezetett Álljunk meg egy szóra! című műsor volt, amelyben egy-egy szónak, kifejezésnek a helyességét, eredetét, esetleges hibás használatát magyarázták el.

A nyelvművelő tévésorozat 500. adása alkalmából 1997-ben nívódíjat kapott, és említjük még néhány kitüntetését, amik esetleg szintén felbukkanhatnak még egy-egy árverésen: 1976-ban a SZOT-díjat, 1982-ben a Kiváló népművelő díjat kapta meg. További elismerései a Magyar Örökség-díj, melyet 2007-ben és a Prima Primissima-díj, melyet 2012-ben kapott meg.

(Kiemelt kép: YouTube)