Galambos Lajos szerint MC Hawer milliókkal rövidítette meg, ebből még per lehet

Akár per is lehet Galambos Lajos és MC Hawer ügyéből.

2022. július 5., 07:25

Szerző:

Nincs nagyon olyan ember hazánkban, aki ne ismerné a 2000-es évek elejének nagy slágerét, a Mikor a vodka a fejembe száll című dalt. Ki gondolta volna, hogy Galambos Lajos lehet az eredeti szerző? A trombitás állítja, hogy a dalszöveget ő írta, a zenéjét pedig Hoffmann Sándor szerezte, ám ők mégsem kaptak egy fityinget sem az elmúlt évek alatt. A zenész szerint a pénz, Koczka Gézánál azaz MC Hawernél landolt.

„1999-ben egy esküvőn léptem fel, ahol a mulatozó fiatal hölgyek megkértek, írjak nekik egy dalt, de a kedvenc italuk, a vodka is legyen benne a nótában. Még aznap éjjel, hazafelé megszületett a Mikor a vodka a fejembe száll úgynevezett bemondása, azaz a refrén és a dallam is”

- mesélte a Blikknek Galambos Lajos.

A dal fel is került a 99-es kazettára, majd két évvel később ismét kiadták, a jogvédő iroda pedig visszaigazolta a dal védettségét. Galambos Lajosnak azonban csak nemrégiben tűnt fel, hogy nincs minden rendben a listával, amit kiküldött neki az iroda.

„Több mint 500 dalt írtam, és megmondom őszintén, amikor az iroda kiküldi a jogdíjakat, sosem néztem át tételesen a listát. Nemrég azonban beugrott, hogy milyen rég láttam ezt a címet a listában. Kiderült, azért, mert nem a saját szerzeményemként tartják számon. Felhívtam a jogvédő irodát, akiktől azt a tájékoztatást kaptam, hogy MC Hawer tradicionális dalként jelentette le ezt a slágert. Ez annyit jelent, hogy ez egy olyan dal vagy népdal, amelynek nem megállapítható a szerzője”

-  folytatta a zenész a lapnak.

Galambos Lajos nem érti, hogy MC Hawer erre, hogy vehette a bátorságot. A trombitás szerint sosem kért tőle vagy Hoffmann Sándortól engedélyt még arra sem, hogy ő kicsit más formában adta elő a dalt. 

„Ez is jogsértés, arról nem is beszélve, az évek alatt több mint tízmilliós kárt okozott nekünk, hiszen egy forintot sem láttam abból, hogy mások feldolgozták a dalt. Nem vitatható, hogy ennek a dalnak ki a szerzője, nekem itt van minden bizonyíték. Itt tulajdonképpen lopás történt, és szeretném megtudni, ezért ki a felelős. A jogvédő iroda? Hawer? Bármi is legyen az ügy vége, amely akár a pereskedésig is elmehet, szeretném, ha visszamenőleg kifizetnének minket. Sajnos, Sándor már nem él, de a felesége igen, akit szintén megillet a jogdíj”

- nyilatkozta Lagzi Lajcsi.

Még több hír Galambos Lajosról

Galambos Lajos először karácsonyozik felesége nélkül, egy megrázó emléket idéz fel

Ízléstelen és lelketlen: Galambos Lajos újra beszólt Majkának

Galambos Lajost már zsarolója is vádolja: Színes mesét szőtt az egészből

(Kiemelt kép: dfp.hu)