Galambos Lajos kétségbeesetten üzent a börtönből: emberi jogai sérülhetnek

Galambos Lajos ezt valószínűleg nem fogja így sokáig bírni.

2023. május 24., 08:44

Szerző:

Galambos Lajos immár egy hónapot töltött börtönben, ahova magánmentővel érkezett be áprilisban, tekintettel arra, hogy rossz egészségi állapotban van.

A berettyóújfalui börtönkórházban töltött napok után az egykori mulatóssztár visszakerült Baracskára, és most ügyvédjén keresztül üzent a Blikknek, illetve a Blikken keresztül a nyilvánosságnak arról, hogy milyen helyzetben van az intézményben.

„Egyre gyengébb vagyok, nagyon keveset eszem, már alig vagyok képes a pépesített, turmixolt ételek elfogyasztására is. Nem kapok külön ételeket, ugyanazzal kell beérnem, mint a többi fogvatartottnak, csak éppen azokat a kajákat leturmixlova tudom elfogyasztani”

– mondja a Lagzi Lajcsi néven is ismert zenész. Mint mondja, például úgy próbál még valamennyi kalóriát a szervezetébe bevinni, hogy kacsazsírt tesz a teájába, de így is egyre rosszabbul van.

„Hiába vagyok a bevonulásom óta az egészségügyi részlegen, a betegszobán sem javultak az egészségügyi értékeim, sőt: vannak, amelyek romlottak is”

– teszi hozzá kétségbeesetten Galambos Lajos.

Ezzel kapcsolatban a zenész ügyvédje, dr. Csontos Zsolt többek között a következőkre figyelmeztet: a fogvatartottak alapvető emberi jogai nem sérülhetnek a börtönben sem. A jogász így fogalmaz:

„az ember sérthetetlen és elidegeníthetetlen alapvető jogait tiszteletben kell tartani. Védelmük az állam elsőrendű kötelezettsége, mindenkinek, így az elítélteknek is joga van a testi és lelki egészséghez. A büntetés-végrehajtás nem jelenti azt, hogy ha valaki a meglévő betegségei mellett bevonul, akkor az aktuális egészségi állapota romolhat, vagy akár azt csak veszélyeztethetik.”

(Kiemelt kép: Galambos Lajos Instagramja)