Bodrogi Gyula elárulta névváltoztatásának történetét: Fogalmam sem volt, miért röhögnek rajtam állandóan

Bodrogi Gyula nem ezzel a vezetéknévvel született.

2023. november 27., 10:40

Szerző:

Bodrogi Gyula az egészsége kapcsán nyilatkozott többször is az utóbbi időben, de most a Velvetnek adott interjút és egy egészen más témájú kérdést kapott. Amint arra a cikk is felhívja a figyelmet, a Wikipédia szerint a Nemzet Színésze Buzik Gyula néven született – ezzel kapcsolatosan kérdezi meg az újságíró, hogy miért változtatott vezetéknevet. A válasz elég kézenfekvőnek tűnik, de Bodrogi Gyula azért kifejtette:

„nem én magyarosítottam, hanem az édesapám. Emlékszem, még egész kisgyerek voltam, és nézegettem a telefonkönyvet. Amikor láttam a telefonkönyvben, hogy kettő vagy három volt összesen, megkérdeztem apámat, hogy miért változtatja meg? Hiszen olyan kevés van. Erre az én okos apám rám nézett, és azt mondta, hogy nem tudod te, hogy milyen sokan vannak. Akkor persze nem értettem, hogy miért mond ilyet.”

Bodrogi Gyula azt mondja, gyerekként fogalma nem volt, hogy mit jelent az a bizonyos szó, ezért kifejezetten sajnálta, hogy megváltozott a vezetékneve:

„mikor bárhová mentem, például egy üzletbe, és megkérdezték a nevemet, én azt válaszoltam, hogy Buzik Gyula. Ezzel gyakran a figyelem középpontjába kerültem, és sokan nevettek rajtam. Gyerekként fogalmam sem volt, miért röhögnek rajtam állandóan, amikor a nevemet elárultam. Most már tudom.”

Az interjúban szóba kerülnek még Bodrogi Gyula nagy szerelmei és a matematikához való tehetsége is, és természetesen az egészségi állapota szintén. Ezzel kapcsolatban a 89 éves színész a következőkkel válaszol:

„átmenetileg jól vagyok.”

A Mokka korábbi interjúját itt lehet megnézni.

(Kiemelt kép: TV2/Mokka)