Október 23. – Kern András megdöbbentő emléket idéz fel az 1956-os forradalomról: ezért a tettéért majdnem lelőtték

Kern András 8 éves volt az 1956. október 23-i forradalom idején, most egy friss podcast-beszélgetésben idézi fel azt az időszakot.

2024. október 22., 11:24

Szerző:

A Best podcast vendége volt Kern András, aki elsősorban azért adott interjút, hogy október 31-én a mozikba kerülő filmjét, a Ma este gyilkolunkot promózza. Már nincs hátra sok a parádés szereposztással készült krimi bemutatójáig, de szóba kerül a beszélgetésben egy még közelebbi dátum: október 23., azaz az 1956-os forradalom évfordulója.

Kern András – 1956. október 23.

Kern András 1948. január 28-án született, így már nyolc és fél éves is elmúlt, amikor 1956. október 23-án kitört a forradalom Magyarországon. Az alább megtekinthető videóban így meséli el az emlékeit:

„Írtam egy naplót '56-ban. Arra határozottan emlékszem, hogy azt milyen élmények hatására írtam. [...] Az egész '56-os «buli» le van írva naplóformában. Oda van írva, hogy október huszonharmadika, és hogy mit tudok én arról, vagy mit hallottam a rádióban. Egy darabig ellenforradalomnak nevezem, aztán forradalomnak, meg ilyen érdekességek vannak benne.”

Kern András hozzáteszi, hogy ekkor nem engedték ki az utcára, hiszen még csak nyolc éves volt, de ő maga sem akart kimenni. A következő emléket idézi fel:

„Nem is akartam menni, dehogy mentem. Emlékszem, hogy kimentem az erkélyre és úgy leintegettem egy tanknak. Mert valahogy az úgy tetszett nekem, hogy ott megy egy tank. Hát azért gyerek voltam... Erre föllőtt oda az erkélyre, majdnem lelőtt engem. Egy gépfegyversorozatot odalőtt az erkélyünk mellé, nem pontosan, lehet, hogy kedveskedni akart, de lehet, hogy csak nem talált el. Azt nem tudom. Mindenesetre nem örült annak, hogy valaki integet neki, mert ő nyilván egy ukrán vagy szovjet valamilyen tank volt, és azok ugye oda voltak rendelve. Nem örültek olyan nagyon... Mit tudták ők, hogy a magyarok örülnek-e annak, hogy ők itt vannak vagy nem örülnek, vagy egyáltalán tudták-e, hogy hol vannak, ezt sem tudom biztosan.”

Alább tudja megnézni a teljes beszélgetést, amelyben azért nem az ilyen komoly témák dominálnak. Szóba kerül természetesen az is, milyen remek hangulatban készült a bemutatás előtt álló krimi, sőt, Kern András elmeséli, hogy az utóbbi időben maga is legszívesebben bűnügyi regényeket olvas szabadidejében.

Itt az október 31-én bemutatandó film előzetese.

És ha még szívesen hallgatná Kern Andrást, akkor itt egy másik hasonló beszélgetés egy héttel ezelőttről, ahol a színész Koltai Róberttel együtt nyilatkozik Rónai Egonnak az ATV Kult-óra című műsorában.

(Kiemelt kép: YouTube/Story)