Történelmi magyar siker született a bothúzó Európa Bajnokságon

Remekül sikerült a szezonzáró a magyar bothúzóválogatott számára, a tizenhárom fős magyar csapat a Breznóban rendezett Európa-bajnokságról nyolc éremmel térhetett haza. A csapatvezetőből versenyzővé előlépő Deli Tamás Európa-bajnoki címe mellett Véró Alex állhatott még fel a dobogó tetejére, ő pedig rögvest megszerezte abszolútban a Magyarország valaha volt legjobb helyezését is.

2023. december 1., 11:50

Szerző:

A Szlovákiában rendezett bothúzó Európa-bajnokságon kilenc ország 51 versenyzője között Montvai Dorina, Bordás Dorina, Dávid Vanessza, Szőcs Petra, Kocsis Myke, Rajos Viktor, Juhász Csaba, Deli Tamás, Nagy Attila, Bodnár Bálint és Véró Alex képviselte a magyar színeket. Juniorkategóriában pedig Lukács Luca és Szikszai Ferenc szerepelt még.

„Csapatként nagyon jól teljesített a válogatott, mindenki azt húzta, amit reméltünk” – fogalmazott a Prémium Média érdeklődésére Deli Tamás, aki csapatvezetőként vágott neki a tornának. „Alex kiemelkedő teljesítményt nyújtott. A koronavírus-járvány idején a súlycsoportos és az abszolút Európa-bajnokságot külön helyszínen rendezték, ez azonban azóta megváltozott, így mindössze 24 óra leforgása alatt kell regenerálódj és felszívd magad két külön versenyre. Ez bárkit komoly próbatétel elé állítana, nemhogy 160 kilós embereket. Nagy köszönettel tartozunk Nagy Attilának, aki amellett, hogy maga is versenyzett, a csapatmasszőri feladatokat is ellátta és segített Alexet összerakni a második napra, aminek a valaha volt legjobb abszolút eredményünk, egy ezüst lett az eredménye.”

Véró bravúros teljesítményével vetekszik a csapatvezető, Deli Tamás eredménye, aki a november eleji Mr. Olympia óta nemhogy nem versenyzett, lényegében az edzésekkel is felhagyott és az év végén szokásos tisztitókúráját végezve három-négy kilóval a szokásos versenysúlya alatt utazott ki Breznóba. Ott aztán nem várt helyzettel szembesült.

Véró Alex és Deli Tamás a bothúzó Eb-n

„Úgy indultam neki, a versenyzőinkre szeretnék koncentrálni. Aztán a péntek esti csapatmegbeszélésen kiderült, hogy több súlycsoportban is vannak hiányzók. Túlzás lenne azt állítani, hogy nekem estek, miért nem indulok, de azért többen jelezték, ha már ősszel ilyen jó formában voltam, és korábban mindig versenyeztem is a csapatvezetői teendők mellett, igazán nevezhetnék. Gyorsan végiggondoltam a lehetőséget és úgy mondtam igent, ha egy bronz összejön, az már jó. Csak hát milyen az ember – vagy hát én milyen vagyok –, ha leülök a padhoz, ott semmi más nem jut eszembe, csak az, hogy száz százalékot nyújtsak. Ez most is így lett. Egy kivétellel elvertem minden ellenfelemet és a szlovák sráccal, aki a fő esélyesnek számított, húztam egy 2:1-et. Ennek az egynek pedig nagy jelentősége volt, mert körbeverésnél az az egy segédpont nekem kedvezett” – nyilatkozott Deli Tamás.

A nem várt sikerrel pedig egy régi nagy vágya is teljesült a szegedi sportembernek, aki bár már szinte minden lehetséges címet elhódított, ami csak a sportágban lehetséges, a nemzetközi versenyek lebonyolítási rendszere úgy adta ki, most először hallgathatta meg a magyar himnuszt a dobogó legfelső fokán állva. 

„Ugyan nem így vágtam neki, de ott azonnal átkattant az agyam versenyüzemmódra. 2016 óta mindent megnyertem, amit bothúzásban lehet, egyetlen bakancslistás dolog hiányzott az életemből, ez pedig az, hogy a dobogó tetején hallgathassam a Himnuszt. Több versenyzőmnek megadatott már szerencsére, és most, ezzel az Eb-sikerrel végre nekem is. Mi tagadás, nagyon jó érzés volt ott állni a dobogó tetején” – tette hozzá nem kis büszkeséggel. 

Az Európa-bajnoksággal erre a naptári évre véget értek a bothúzóversenyek, ez azonban nem jelenti azt, hogy mindenki pihenőre vonult volna a Deli Teamből: a csapat tagjai közül Balog Dórára ezen a hétvégén Sárbogárdon vár a CESA (Közép-európai Erősember-szervezet) Strongwoman bajnokságának döntője.

 (Képek forrása: Magyar Bothúzóválogatott)