Vas hatvanadik az első hegyi befutós szakaszon

Vas Kata Blanka 60. helyen ért célba a Vuelta női országúti kerékpáros körverseny ötödik szakaszán.

2023. május 5., 19:33

Szerző:

Pénteken a La Cabrerából indult 129,2 kilométeres távon két nagy emelkedő: a Puerto de Navafría és a hegyi befutónak otthont adó Mirador de Penas Llanas megmászása várt a mezőnyre. Az előző napokban két negyedik helyet is begyűjtő Vas már az elsőn leszakadt az élmezőnytől egy nagyobb csoporttal, benne az éllovas holland Marianne Vossal. Vas Kata Blanka, az SD Worx magyar bajnoka sokáig dolgozott az üldözőbolyban lévő csapattársaiért, végül a záró hegyre kiengedve 60. helyen ért be hétperces hátránnyal.

Csapattársa, a parádés tavaszt futó holland Demi Vollering az első csoportban az utolsó két kilométerre az élre állva erőből rostálta meg a mezőnyt, még címvédő és világbajnok honfitársa, Annemiek van Vleuten sem tudta megelőzni. Vollering megnyerte a szakaszt, ezzel egyrészt idei hatodik győzelmét zsebelte be, másrészt átvette a vezetést összetettben, Van Vleutent megelőzve.

Szombaton a Castro-Urdiales és Laredo közötti 106,1 kilométer vár a mezőnyre, a két második kategóriás emelkedőt tartalmazó szakasz kedvezhet Vasnak. A viadal vasárnap a Pola de Sieróból induló 93,7 kilométeres királyetappal zárul a Lagos de Covadongán.

5. szakasz, La Cabrera-Mirador de Penas Llanas, 129,2 km, hegyi befutó:

1. Demi Vollering (holland, SD Worx) 3:33:25 óra
2. Annemiek van Vleuten (holland, Movistar) 3 másodperc hátrány
3. Ricarda Bauernfeind (német, Canyon//SRAM) 9 mp h.
...60. Vas Kata Blanka (SD Worx) 7:02 perc hátrány

Az összetett élcsoportja:

1. Vollering 13:27:01 óra
2. Van Vleuten 5 másodperc hátrány
3. Riejanne Markus (holland, Jumbo-Visma) 12 mp h.
...41. Vas 8:52 perc hátrány

(Vas Kata Blanka a kerékpárkrossz világbajnokságon, Hollandiában, 2023. február 4-én. Fotó: JASPER JACOBS / BELGA MAG / Belga via AFP)

A férfiaknál és a nőknél is győzelemmel folytatta szereplését szerdán a legjobb magyar csapat a budapesti sakkolimpia hetedik fordulójában, így mindkettő megerősítette helyét az élmezőnyben.