Húszéves átkot tört meg a magyar csapat

A horvátországi Európa-bajnokságon szereplő magyar férfi vízilabda-válogatott a szerbek felett aratott negyeddöntős sikerrel egy újabb hosszú, negatív sorozatot szakított meg.

2024. január 13., 15:09

Szerző:

Varga Zsolt javarészt fiatalokból álló együttese – mivel a fukuokai világbajnokok közül nyolcan is inkább a doha vb-re készülnek – a csoportkörben az olaszok elleni győzelemmel egy tízéves vereségszériát tört meg, míg pénteken, a Szerbia ellen ötméteresekkel megnyert negyeddöntőben egy húszéves negatív sorozatnak vetett véget.

A magyar szövetség összesítéséből kiderült, hogy egyenes kieséses szakaszban „komplett” szerb csapatot ezt megelőzően legutóbb a 2004-es, athéni olimpia legendás döntőjében tudta legyőzni a nemzeti együttes.

Ezt sorozatban 14 vereség követte, mígnem 2018-ban megtört a széria, a világkupa elődöntőjében ugyanis 12-11-re győztek a magyarok, ugyanakkor ehhez a találkozóhoz hozzátartozik, hogy a rivális legjobbjai közül mindössze négyen játszottak, ugyanis Dejan Savic akkori szerb kapitány Varga Zsolt mostani döntéséhez hasonlóan főként fiatalokat szerepeltet.

A magyar válogatott a négy között a házigazda és címvédő horvátokkal találkozik, így megismétlődik a 2022-es, spliti kontinensviadal fináléja, amelyet a rivális 10-9-re nyert.

(Kiemelt kép: Bányai Márk kapus a férfi vízilabda Európa-bajnokság negyeddöntőjében játszott Magyarország - Szerbia mérkőzésen a zágrábi Mladost uszodában 2024. január 12-én. A magyar válogatott 10-10-es döntetlen után ötméteresekkel 15-14-re győzött. MTI/Illyés Tibor)