Fájó hosszabbításos vereség a japánoktól az U20-as jégkorong-vb-n

Boldogan ünnepelhetett volna a csapat, ha húsz másodperccel előbb ér véget a mérkőzés.

2023. december 13., 19:05

Szerző:

A magyar junior jégkorong-válogatott 19 másodperccel a vége előtt még vezetett, de hosszabbítás után 5-4-re kikapott a japán csapattól a budapesti U20-as divízió I/A világbajnokság szerdai, harmadik fordulójában, ezzel hátrányba került a bennmaradásért vívott harcban.

Ladányi Balázs szövetségi edző alakulata a szintén pont nélküli ázsiai együttessel találkozott, így a bennmaradás szempontjából roppant fontos volt az ütközet. Ennek ellenére rémálomszerűen indult a találkozó, 2:20 perc után már 2-0-ra vezetett Japán. Lassan ébredezett a magyar csapat, majd egyenlített is, de a szünet előtt fél perccel egy rossz védekezés miatt ismét a vendégeknél volt az előny.

A meccs derekán emberelőnyben megint sikerült egyenlíteni, majd a harmadik játékrész elején egy kapu előtti kavarodásból Ravasz Csanád talált be. Hősies védekezéssel "túlélt" a gárda egy emberhátrányt, de továbbra sem nyugodhatott meg. Az utolsó percben kapus nélkül játszott a japán együttes, és 18.5 másodperccel a vége előtt egyenlített távolról, takarásból leadott lövéssel. Jöhetett a hosszabbítás, amely csupán 16 másodpercig tartott, a vendégek egy kontrából lezárták a fontos összecsapást.

A magyarok – akik a nyitókörben 5-2-re kikaptak a kazahoktól, majd hétfőn 3-2-re az osztrákoktól – csütörtökön 19.30-kor a dán, szombaton 16 órakor pedig a francia együttessel találkoznak. A dánok ellen kötelező lesz a győzelem, máskülönben kiesik a csapat a divízió I/B-be. Pedig az orosz és fehérorosz válogatott – amely az élmezőnyhöz tartozna – az ukrajnai háború miatt nem szerepelhet a nemzetközi porondon, így elvileg könnyebb lenne a bennmaradás kiharcolása.

A budapesti első helyezett feljut a tízcsapatos elitbe, az utolsó kiesik a divízió I/B-be.

Eredmény, 3. forduló:
Japán-Magyarország 5-4 (3-2, 0-1, 1-1, 1-0), hosszabbítás után
magyar gólszerzők: Nemes (14.), Farkas O. (19.), Szabó (30.), Ravasz (43.)

(Kiemelt képünk illusztráció/ Pixabay)