Távozik a rövidpályás gyorskorcsolya-válogatott vezetőedzője

Zhang Jing Lina, a magyar rövidpályás gyorskorcsolya-válogatottat történelmi sikerig és olimpiai bajnoki címig vezető kínai szakember tíz esztendő után távozik Magyarországról és a nemzeti csapat éléről.

2022. július 12., 20:27

Szerző:

Zhang Jing Lina 2012 nyarán érkezett Magyarországra, és lett a válogatott szakmai tanácsadója, a 2014-ben, Szocsiban megrendezett téli ötkarikás játékokat követően pedig vezetőedzőként dolgozott. Kiemelkedő szerepe volt hazánk korcsolya sportjának történelmi sikerében – Magyarország első téli olimpiai aranyérme, illetve a sportág első hazai egyéni aranyérme -, és számos további történelmi elsőség, világcsúcs elérésében. Érdemeit elismervén 2019-ben a Nemzeti Színházban megrendezett Év sportolója-gálán az év edzőjének járó díjjal jutalmazták – ő volt a második külföldi szakember hazánkban, aki munkásságával kiérdemelte az elismerést. A phjongcshangi ötkarikás játékok után a Magyar Érdemrend Tisztikeresztjét (polgári tagozat) vehette át, a pekingi olimpia után pedig a Magyar Érdemrend Középkeresztjével tüntették ki.

A szakvezető hazatér és szülőhazájában, Kínában tesz eleget az új kihívásoknak. A magyar csapat új szakmai vezetője a világraszóló sikerekből az elmúlt időszakban csapatvezetőként és edzőként részt vállaló Bánhidi Ákos lesz. Továbbra is az edzői stáb tagja marad Jae Su Chun, koreai szakember, a női csapat élére pedig Nicholas Gooch, brit edző érkezik.

A Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség a korcsolya társadalom és minden magyar sportszerető ember nevében köszönetét fejezi ki az edzőnőnek a kiemelkedő sporteredményekért és a felejthetetlen élményekért, írja a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség.

(Kiemelt kép: Tíz év után távozik Zhang Jing Lina, a rövidpályás gyorskorcsolya-válogatott vezetőedzője Fotó: Hunskate.hu)