Súlyosbodik a járványhelyzet Tokióban, veszélyben lehet a paralimpia

A japán kormány szakértői szerint „ellenőrizhetetlen katasztrófa” a járványhelyzet Tokióban.

2021. augusztus 12., 20:12

Szerző:

Egyre súlyosabb a járványhelyzet Tokióban, ahol vasárnap ért véget az olimpia, és augusztus 24-én kezdődik a paralimpia. Japán sajtóorgánumok a kormány szakértőire hivatkozva azt közölték, hogy immár ellenőrizhetetlen katasztrófáról van szó, melynek következtében összeomolhat az orvosi ellátás.

A fővárosban – amelyben augusztus 31-ig vészhelyzetet hirdettek – csütörtökön 4989 új fertőzöttet regisztráltak, amely a második legmagasabb szám a utóbbi hónapokban. A súlyos tüneteket produkáló betegek száma ugyanakkor 218-cal rekordot döntött.

A tokiói játékok zárt kapuk mögött zajlottak, a paralimpiával kapcsolatban még nem született döntés. Szakértők azt követelik, hogy július elejéhez képest a kormány csökkentse a felére az utcán és a bevásárlóközpontokban tartózkodó emberek számát. A szeptember 5-ig tartó paralimpián 37+1 fős magyar sportolói delegáció vesz részt.

 

(Kiemelt kép: A tokiói paralimpián versenyző magyar csapat tagjai, középen Szabó László, Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke (második sor) az eskütételi ünnepségen Budapesten, az Eiffel Műhelyházban 2021. augusztus 11-én. A fogyatékkal élő sportolók augusztus 24-én kezdődő és szeptember 5-ig tartó seregszemléjén 37+1 fős sportolói delegáció vesz részt Magyarországról. MTI/Balogh Zoltán)

A címvédő és kétszeres világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője rajt-cél győzelmet aratott a vasárnapi Forma-1-es Japán Nagydíjon, ezzel az osztrák istálló megvédte vb-címét a konstruktőrök között.