Sima győzelemmel negyeddöntős a magyar női vízilabda-válogatott

A magyar női vízilabda-válogatott a papírformának megfelelően 27-4 legyőzte a cseh csapatot, ezzel bejutott a nyolc közé az Eindhovenben zajló Európa-bajnokságon.

2024. január 9., 07:06

Szerző:

Mihók Attila és Cseh Sándor együttese a keddi negyeddöntőben az olaszok ellen ugrik medencébe. A tornán egy olimpiai kvótát osztanak ki, a világbajnok házigazda holland és a címvédő, vb-döntős spanyol válogatottnak már biztos a párizsi részvétele, így ezt a két csapatot leszámítva a legjobb szerez ötkarikás indulási jogot.

Női Európa-bajnokság (Eindhoven):
a negyeddöntőbe jutásért:
Magyarország-Csehország 27-4 (7-2, 6-2, 8-0, 6-0)

gólszerzők: Szilágyi, Parkes, Faragó 4-4, Leimeter, Mahieu 3-3, Kuna, Vályi, Rybanska 2-2, Szabó, Garda, Tiba 1-1, illetve Hlavata 2, Kilianova, Buseauerova 1-1

Hasonló mérkőzésre számíthattak a magyarok, mint vasárnap a horvátok ellen, akiket 17-2-re győztek le, a csehek papíron még gyengébb játékerőt képviselnek, 27 éve nem jártak Eb-n, de Hollandiában már két csoportmeccsüket is megnyerték a második divízióban.


A 15 fős magyar keretből ezúttal a csapatkapitány Keszthelyi Rita, illetve a horvátok ellen előző nap szemsérülést szenvedő Gurisatti Gréta maradt ki. Utóbbival kapcsolatban Mihók Attila a találkozó előtt elmondta, várhatóan a negyeddöntőben sem számíthat majd a játékára.


magyar női vízilabda-válogatott az első négy támadásából könnyű gólokat szerzett, a cseheknek szinte esélyük sem volt Magyari kapujáig eljuttatni a labdát, végül Tiba segítségével szépítettek, a magyar bekk blokkolásával a hálóba továbbított. Az első negyedet végül 7-2-re nyerték a fehér sapkában játszó magyarok, akik a nagyszünetre kilenc góllal elléptek (13-4).


A magyar csapat már a harmadik negyed elején elérte a horvátok ellen szerzett 17 gólt – a centerek, Parkes és Mahieu voltak ebben a periódusban a főszereplők –, végül ez volt a legjobb játékrésze, hiszen nyolc gólt lőtt és – ekkor már Neszmély Boglárkával a kapu előtt – egyet sem kapott.


A záró nyolc perc közepére minden magyar mezőnyjátékos feliratkozott a gólszerzők közé, Tiba volt az utolsó. A magyarok ezt a negyedet is kapott gól nélkül hozták le és végül 27-4-re diadalmaskodtak.

A keddi program:


a 15. helyért:
Szlovákia-Bulgária 9.00
a 13. helyért:
Törökország-Románia 10.30
a 9-12. helyért:
Izrael-Csehország 12.00
Szerbia-Németország 13.30


negyeddöntő:
Spanyolország-Horvátország 16.00
Hollandia - Nagy-Britannia 17.30
Görögország-Franciaország 19.00
MAGYARORSZÁG-Olaszország 20.30

(Kiemelt képünk: Geraldine Mahieu (j) és a cseh Barbora Kilianová a női vízilabda Európa-bajnokság nyolcaddöntőjében játszott Magyarország - Csehország mérkőzésen az eindhoveni Pieter van den Hoogenband uszodában 2024. január 8-án. A magyar válogatott 27-4-re győzött. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)