Párizsi olimpia: Hollandia egy erőszaktevő sportolót szerepeltetett, amivel szerintük nincs semmi baj

Bár Steven Van de Velde erőszakos nemi kapcsolatot létesített egy 12 éves kislánnyal, a holland olimpiai bizottság szerint rendben van, hogy a sportoló képviselhette hazáját a játékokon.

2024. augusztus 7., 10:50

Szerző:

Noha az elmúlt időszakban mindenki Imane Khelif nemiségével van elfoglalva a párizsi olimpia kapcsán, szerepelt egy problémásabb sportoló is a játékokon, mégpedig a holland strandröplabdás Steven Van de Velde.

Egy pedofil erőszaktevő és a párizsi olimpia?

Egy aggódó brit férfi, aki több mint egy évtizede él Hollandiában, levélben fordult a holland olimpiai bizottsághoz, és Steven Van de Velde csapatba való felvételét kritizálta, miután a sportolót 2016-ban négy év börtönbüntetésre ítélték, mert bűnösnek vallotta magát egy kislány megerőszakolásában – számolt be korábban a Guardian. A holland olimpiai bizottság szóvivője válaszában azonban egyáltalán nem tartotta problémának Van de Velde  olimpián való szereplését, hiszen szerinte „Steven NEM pedofil; tényleg azt gondolja, hogy a holland olimpiai bizottság olyan embert küld Párizsba, aki valódi kockázatot jelent? Nem, ő nem kockázatos."

A holland olimpiai bizottság közleményében emellett kifejtette, hogy a sportoló jelenléte kapcsán „konkrét intézkedéseket” vezettek be, ezzel biztonságos sportkörnyezetet biztosítva az olimpia valamennyi résztvevője számára. Azaz Van de Velde nem az olimpiai faluban tartózkodik, nem állhat szóba a sajtóval, megérkezése után pedig személyi testőröket kapott.

A szövetség végül kijelentette: „Steven Van de Velde teljes mértékben betartotta az összes követelményt, és teljesítette a szigorú kockázatértékelési küszöböt, ellenőrzést és átvilágítást. A szakértők kijelentették, hogy nem áll fenn a visszaesés veszélye. Van de Velde következetesen átlátható maradt az esettel kapcsolatban, amelyet élete legjelentősebb félrelépéseként emleget. Mélyen sajnálja tettei következményeit az érintettekre nézve. Nyíltan beszélt arról a személyes átalakulásról, amelyen ennek eredményeként ment keresztül.”

Ez történt korábban

De mi történt pontosan 2016-ban? Nos, a most 29 éves röplabdás a Facebookon megismert egy lányt, majd 2014-ben Angliába repült, hogy személyesen is találkozzanak. Kiderült, a lány idősebbnek mondta magát, mint ami valójában volt, ám ez a Van de Veldét nem érdekelte és erőszakos nemi kapcsolatot létesített a lánnyal. Ezután elküldte a kislányt egy nemi klinikára, hogy fogamzásgátló tablettát írjanak fel neki, de az intézmény dolgozói ehelyett értesítették a lány szüleit és a rendőrséget az esetről.

Ezután a férfit letartóztatták és nemi erőszak vádjával 4 év börtönre ítélték, melyből 12 hónapot egy brit börtönben töltött el, majd átszállították hazájába, ahol egy hónap múlva szabadult.

Ez volt a hollandok csattanós válasza

A neve elhallgatását kérő brit férfi a Guardiannek elmondta, „megdöbbentette” a válasz, amelyet azután kapott, hogy levélben érdeklődött a holland olimpiai bizottság sajtóosztályától, hogy mi lenne a kommunikációs stratégia, ha Van de Velde érmet nyerne. A férfi Van de Veldét „pedofil, elítélt gyerekerőszakolónak” nevezte, és megkérdezte, mit szólnak áldozata és szülei a részvételhez.

A holland olimpiai bizottság szóvivője amellett, hogy vitatta, hogy Van de Velde pedofil volna, arra buzdította a férfit, hogy olvasson többet az esetről, és ne „higgyen a címlapoknak”. Emellett megismételte, intézkedéseket tettek annak érdekében, hogy mindenki a sportra, a játékokra koncentrálhasson. Nem pedig ennek a strandröplabda játékosnak a múltjára, aki 2018 óta minden nemzetközi tornán szerepelt.

A holland olimpiai bizottságot amúgy sokan támadták az erőszaktevő sportoló szerepeltetése miatt, többek között olyan csoportok, amelyek szexuális erőszak áldozatait képviselik. Az egyik ilyen csoport konkrétan ki is jelentette, hogy a holland olimpiai bizottság „egyáltalán nem gondolt arra, milyen hatással lehet a túlélőkre, ha egy gyereket erőszakolnak meg az olimpián”.

Érdekesség, hogy Van de Velde első pályára lépésekor a közönség hangos fújolásba kezdett, ennek ellenére a holland strandröplabdások egészen az elődöntőig meneteltek, míg végül a németek állították meg őket.

(Kiemelt képünkön Steven Van de Velde holland strandröplabdás, elítélt szexuális erőszaktevő. Forrás: Thomas SAMSON / AFP)