Részt vehetnek a világbajnokságon az orosz és fehérorosz tekvondósok

 A World Taekwondo semleges színekben visszaengedi versenyeire az orosz és fehérorosz sportolókat.

2023. április 3., 14:49

Szerző:

 A döntés az olimpiai sportág nemzetközi szövetsége Tanácsának rendkívüli ülésén született, amelyet azért hívtak össze, hogy megvitassák a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) végrehajtó testületének az orosz és fehérorosz részvételre vonatkozó ajánlásait. A határozat nyomán a két ország tekvondósai már a május-június fordulóján esedékes bakui világbajnokságon indulhatnak.

 A NOB javaslata szerint az Ukrajnában háborúzó Oroszország és közvetlen segítője, Fehéroroszország sportolói semlegesként – vagyis nemzeti himnuszuk, zászlajuk és szimbólumaik használatának mellőzésével – akkor térhetnek vissza a nemzetközi sportéletbe, ha nem támogatják nyíltan az agressziót, és nem kapcsolódnak a hadsereghez.

„A Tanács megerősítette a békére való felhívását és szolidaritását az ukrajnai olimpiai közösséggel” – áll a World Taekwondo közleményében.

Az idei bakui világbajnokságot május 29. és június 6. között rendezik Azerbajdzsán fővárosában.

(Kiemelt képünk illusztráció: A brit Bradly Sinden (b) és a török Hakan Recber küzd a férfi tekvondósok 68 kilogrammos kategóriájának negyedddöntőjében a világméretű koronavírus-járvány miatt elhalasztott 2020-as tokiói nyári olimpián a Makuhari Rendezvényközpontban 2021. július 25-én. MTI/EPA/Rungrodzs Jongrit)

A férfiaknál és a nőknél is győzelemmel folytatta szereplését szerdán a legjobb magyar csapat a budapesti sakkolimpia hetedik fordulójában, így mindkettő megerősítette helyét az élmezőnyben.