Egyre több orosz sportoló versenyez magyar színekben

A műkorcsolya és jégtánc világversenyeken idén már jóval több orosz születésű sportoló indul hazai színekben, mint ahány magyar. 

2022. szeptember 9., 17:24

Szerző:

A kiszorítósdi odáig fajult, hogy téli olimpiai sikerágazatunk legnagyobb reménysége, Papp Vivien országváltásra kényszerül – írja a valaszonline.hu. A lap értesülései szerint az „oroszosítás” kulcsszereplői: Vardanjan Gurgen sportigazgató, Kósa Lajos szövetségi elnök, valamint az Európa-bajnok Sebestyén Júlia egyesülete.


A Nemzetközi Korcsolyázó Szövetség (ISU) szeptember végi junior grand prix-versenyén a következő sportolók indulnak a magyar válogatott színeiben: a nőknél a moszkvai Dzsumanyijazova Polina, a férfiaknál a szibériai illetőségű Vlaszenko Alekszandr, a jégtáncosoknál a szintén az orosz fővárosból elszármazott Shapiro Mark és Benkiewicz Maya (utóbbi a „legmagyarabb”, mert ugyan francia, de családi kötelékek miatt sokat edzett hazánkban). A versenyzőket kísérő szövetségi kapitány az orosz-örmény Ipakjan Jeranjak – az ő főnöke pedig a volt férje, a honosítások atyamestere, vagyis a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség (MOKSZ) műkorcsolya ágazati sportigazgatója, a jereváni indíttatású Vardanjan Gurgen.

A Jerevánban magyarként induló Dzsumanyijazova Polinát néhány hete „ültették rá” a hazai mezőnyre – miután itteni lakcímmel nem rendelkező apja júniusban alapított egy Rajtech nevű, bányászati-építőipari gépek nagykereskedelmére szakosodott budapesti kft.-t. Az orosz import azért is érthetetlen, mert a 14 éves Papp Vivien személyében világklasszis-gyanús versenyzőnk is van, aki ráadásul mindenféle központi-szövetségi rásegítés nélkül, a szülei által biztosított pénzügyi háttérrel lett tényező a nemzetközi mezőnyben.

A továbbra is Moszkvában készülő Dzsumanyijazova itteni befogadó egyesülete a Debreceni Sportcentrum lett; e városi cég azzal a Jégkarc Egyesülettel működik teljes szimbiózisban, ahol Kósa Lajos lánya is edzősködik – miközben a politikus a MOKSZ elnöke, az oroszokat futtató Vardanjan elöljárója.

(Kiemelt képünk: Kósa Lajos, a Magyar Országos Korcsolya Szövetség (MOKSZ) elnöke budapesti műkorcsolya és jégtánc Európa-bajnokság helyszínén, a Syma Csarnokban. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd)