Elődöntős és olimpiai résztvevő a női vízilabda-válogatott

A magyar női vízilabda-válogatott ötméteresekkel 13-12-re legyőzte hétfőn a címvédő és Európa-bajnok hollandokat, így a négy közé jutott a dohai világbajnokságon, egyszersmind megszerezte a kvótát a párizsi olimpiára.

2024. február 12., 19:50

Szerző:

A 8-8-al záruló rendes játékidő legeredményesebb női vízilabda-válogatott játékosa Keszthelyi Rita volt, három góllal, míg az ötméterespárbajt Magyari Alda védése döntötte el az ötödik körben.

Mihók Attila és Cseh Sándor együttese így biztosan éremért játszhat a viadalon, a szerdai elődöntőben az olasz-görög párharc továbbjutójával találkozik.

Eredmények:
Női vízilabdatorna, negyeddöntő:
Magyarország-Hollandia 13-12 (1-1, 3-1, 1-2, 3-4, 5-4) – ötméteresekkel

Gólszerzők: Keszthelyi 3, Gurisatti, Szilágyi 2-2, Garda 1, illetve Moolhuijzen, L. Rogge 2-2, van der Sloot, van de Kraats, K. Rogge, Keuning 1-1

A két csapat egy hónappal ezelőtt az eindhoveni Európa-bajnokság csoportküzdelmei során találkozott egymással, akkor a későbbi győztes vendéglátók 14-11-re diadalmaskodtak.

Magyari Alda védése elődöntőbe és olimpiára juttatta a női vízilabda-válogatottat

A 15 fős magyar keretből – szem előtt tartva a várható óriási fizikai harcot – a két „legkisebb”, Faragó Kamilla és Kuna Szonja maradt ki.

Eindhovenben a magyarok két kihagyott fórral kezdtek, most viszont rögtön akciógóllal indítottak, ráadásul a vb-n eddig „csendesebb” Garda Krisztina bombázott korábbi dunaújvárosi csapattársa, Laura Aarts hálójába. Első fórjukat szépen megjátszották a magyarok, de Rybanska Natasa közelről a kapuba húzta a feladott labdát. A túloldalon Magyari Aldának megvolt az első, lélektanilag fontos védése. Lefordulás után a kapitány Keszthelyi Rita növelhette volna az előnyt, de Aarts védte a ziccert, a hollandok pedig első emberelőnyüket értékesítve egyenlítettek. A rivális második fórja már kimaradt, Vályi Vanda blokkolt gyönyörűen (1-1).

Aarts nagyon elkapta a fonalat, a második negyed közepén már nyolc védésnél járt, támadásban azonban nem találta a ritmust a holland csapat. A holtpontról végül a magyarok mozdultak el, Gurisatti Gréta a két kapufa találkozásához bombázta a labdát, amely befele pattant. Hasonló megoldást „választott” Szilágyi Dorottya is, aki négy-öt lóba után a szélről, a bal kapufa segítségét használva lőtt a hálóba. A rivális két perccel a nagyszünet előtt talált be másodszor, Lieke Rogge váltotta gólra gyorsan a fórt. Vissazúszás közben emberhátrányba kerültek a hollandok, végül dupla fór lett, amit Keszthelyi használt ki (4-2).

A fordulást követően a hollandok négy emberelőnyt hagytak ki négy támadáson belül, a magyarok erejét ezekben a percekben teljesen felemésztette a védekezés. Magyari remek védéseket mutatott be ekkor, Lola Moolhuijzen lövésénél azonban hibázott. Hosszú idő után a magyarok is előnybe kerültek, Garda a rivális kapusának feje fölé bombázott volna, Aarts azonban óriási bravúrral hárított. A túloldalon Magyari újra hátrányban védett nagyot, Rogge ötméteresével szemben viszont már tehetetlennek bizonyult. Elöl Rybanska harcolt ki kiállítást, Garda azonban fölé pattintott. A magyarok nagyjából egy negyeden át nem lőttek gólt, amikor Rybanska újabb fórhoz juttatta a csapatot, Szilágyi pedig középről betalált. A játékrész utolsó támadását emberelőnyben játszhatták végig a hollandok, de egy rossz keresztpassz miatt lövésig sem jutottak (5-4).

A záró nyolc perc mindkét oldalon kihagyott lehetőségekkel indult, majd emberelőnybe került a magyar csapat, Mihók Attila pedig időt kért: a figurát Keszthelyi fejezte be egy újabb kapufás góllal. A hollandok fórból minimálisra faragták a különbséget, majd labdát loptak ugyan, de Aartstól megszerezték a játékszert a magyarok és ötméteres lett a vége, amelyet Keszthelyi értékesített. A rivális újabb szépen megjátszott előny végén talált be, a túloldalon viszont még lövés sem lett a létszámfölényből. A hollandok fórban fordulhattak le, amikor Garda talán a vb legszebb védekezését bemutatva mentett. Az ellentámadásból Gurisatti Gréta lövése szerencsésen pattant meg a blokkon, így a labda a kapufáról a hálóba vágódott.

A hollandok nem szakadtak le, újabb emberelőnyt értékesítettek, de Parkes Rebecca is szállította a kiállítást, Keszthelyi lövését viszont Aarts hárította.

A labda a magyaroknál maradt, ezúttal Rybanskáról állítottak ki egy hollandot, de újfent Aarts volt a végállomás. A hollandok ismét létszámfölényben támadhattak egy perccel a vége előtt, de kimaradt a lehetőség, elől azonban Parkes ellen néma maradt a síp. A hollandok a kapusukkal is feljöttek az utolsó fél percre, és nyolc másodperccel a vége előtt egyenlítettek (8-8). Mihók Attila időt kért, de nem sikerült helyzetbe kerülni, jöhettek az ötméteresek.

Keszthelyi kezdőként nem hibázott, ahogyan Bente Rogge sem. Garda a kapu jobb oldalába lőtt, és így tett van der Sloot is. Parkes egy gyors mozdulattal lőtt a hálóba, van de Kraats pedig Magyari sapkája fölött lőtt a hálóba. Rybanska magabiztosan pattintott a hálóba, Sleeking is hidegvérű volt. Máté Zsuzsanna sem hibázott, Magyari viszont védte Lieke Rogge kísérletét, így elődöntőbe és olimpiára juttatta a csapatot.

(Kiemelt képünkön: Keszthelyi Rita a női vízilabdatorna negyeddöntőjében játszott Magyarország - Hollandia mérkőzésen a dohai vizes világbajnokságon 2024. február 12-én. Fotó: Kovács Tamás / MTI)